شناسه خبر:94573
1404/3/10 13:16:00

مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت: استان همدان از تاریخ 21 لغایت 24 خردادماه میزبان سومین کنفوبیشن (کنفرانس+نمایشگاه) بین‌المللی گردشگری سلامت کشورهای عضو سازمان اکو است.

با گسترش روزافزون صنعت گردشگری، گردشگری سلامت به‌عنوان یکی از پُررونق‌ترین شاخه‌های آن، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در این زمینه ایران با دارا بودن ظرفیت‌های فراوان و داشتن جاذبه‌های گردشگری، بیمارستان‌های مجهز، پزشکان متخصص و هزینه‌های درمانی پایین، می‌تواند به یکی از مقاصد اصلی گردشگری سلامت در منطقه تبدیل شود. استان همدان نیز با دارا بودن مراکز درمانی دارای مجوز IPD، طبیعت بکر و آب‌وهوای مطلوب، فرصت مناسبی برای جذب گردشگران سلامت، به‌ویژه از کشورهای همسایه دارد.
بااین‌حال، توسعه گردشگری سلامت در ایران و به‌خصوص در استان همدان، نیازمند توجه به عوامل کلیدی متعددی است. کارشناسان حوزه گردشگری معتقدند که برای رونق گردشگری سلامت در ایران، باید به تقویت زیرساخت‌های فرودگاهی و پروازهای مستقیم، توسعه زیرساخت‌های هتلداری و تبلیغات مؤثر، توجه ویژه‌ای شود.
* تقویت زیرساخت‌های فرودگاهی و پروازهای مستقیم
یکی از مهم‌ترین عوامل در جذب گردشگران سلامت، سهولت دسترسی به مقصد است. وجود فرودگاه‌های بین‌المللی با امکانات مناسب و پروازهای مستقیم از کشورهای مختلف، نقش بسزایی در تسهیل سفر و کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل دارد. استان همدان نیز برای جذب گردشگران سلامت، نیازمند توسعه فرودگاه خود و برقراری پروازهای مستقیم با کشورهای هدف است.
* توسعه زیرساخت‌های هتلداری
گردشگران سلامت علاوه‌بر خدمات پزشکی، به امکانات رفاهی و اقامتی مناسب نیز نیاز دارند؛ بنابراین توسعه هتل‌ها و اقامتگاه‌های باکیفیت، یکی دیگر از عوامل مهم در جذب این گردشگران است. استان همدان باید با سرمایه‌گذاری در این زمینه، بستر را برای اقامت راحت و آسوده گردشگران سلامت، فراهم کند.
* تبلیغات مؤثر
معرفی جاذبه‌های گردشگری و خدمات پزشکی ایران به جهانیان از طریق تبلیغات مؤثر، نقش مهمی در جذب گردشگران سلامت دارد. باید با استفاده از ابزارهای مختلف تبلیغاتی، ازجمله رسانه‌های اجتماعی، نمایشگاه‌های بین‌المللی و وب‌سایت‌های تخصصی، ظرفیت‌های گردشگری سلامت ایران را به دنیا معرفی کرد.
با توجه به اهمیت گردشگری سلامت در اقتصاد جهانی و ظرفیت‌های بالقوه ایران در این زمینه، توجه به این عوامل کلیدی و برنامه‌ریزی دقیق برای توسعه این صنعت، می‌تواند نقش مهمی در رونق اقتصادی کشور و استان همدان ایفا کند.
همدان خردادماه امسال در راستای معرفی ظرفیت‌های پزشکی و فناوری‌های نوین کشور، میزبان سومین رویداد گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو است، برای اطلاع از این رویداد بزرگ و اهداف برگزاری آن، با دکتر ویدا سمیعی، مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:
مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان با اشاره به اینکه رویداد مذکور با عنوان گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو برگزار می‌شود، گفت: گردشگری سلامت یکی از شاخه‌های جدید علوم پزشکی است که زیرمجموعه معاونت درمان دانشگاه‌ها و وزارت بهداشت قرار دارد. در این حوزه، دفتری به‌نام دفتر گردشگری سلامت فعالیت می‌کند که وظیفه آن صدور مجوز برای بیمارستان‌های واجد شرایط بوده؛ یکی از شرایط این است که بیمارستان با حضور بیمار خارجی، توانایی ارائه خدمات به بیماران داخلی را نیز داشته باشد.
ویدا سمیعی تأکید کرد: در این خصوص بیمارستان‌هایی که اشغال تخت آن‌ها زیر 70 درصد باشد، به وزارت بهداشت معرفی می‌شوند؛ سپس ارزیابی‌ استانداردهای خدمات مختلف پزشکی برای بیماران بین‌المللی، انجام می‌شود.
وی ادامه داد: در مرحله بعد وزارت بهداشت نیز از این فضاها بازدید خواهد کرد و مجوز IPD (دپارتمان بیماران بین‌الملل) داده خواهد که مراکز درمانی بعد از کسب این مجوز، اجازه پذیرش بیماران خارجی را خواهند داشت.
* همدان، پیشگام در گردشگری سلامت
سمیعی با بیان اینکه همدان با دارا بودن 10 مرکز و 62 تخت ویژه پذیرش بیمار بین‌الملل دارای مجوز IPD (دپارتمان بیماران بین‌الملل) و پیشگام در ارائه خدمات گردشگری سلامت است، اظهار کرد: این مراکز شامل 6 بیمارستان (قلب فرشچیان، بعثت، مهر ملایر، سینای فرشچیان، آتیه تأمین اجتماعی و بوعلی)، دو کلینیک جراحی محدود (افق و شفا) و دو کلینیک دندانپزشکی (آراد و آینده) هستند.
وی از اضافه شدن چهار مرکز درمانی دیگر در سال آینده به این تعداد خبر داد و گفت: با افزایش این تعداد، استان‌ همدان آورده ارزی بیشتری به خود اختصاص خواهد داد.
* آراد و آینده؛ نخستین کلینیک‌های ارائه‌دهنده خدمات به بیماران خارجی در کشور
مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان با اشاره به اینکه کلینیک‌های دندانپزشکی آراد و آینده نخستین مراکزی هستند که در کشور موفق به دریافت مجوز IPD شده‌اند، این موضوع را افتخاری برای استان همدان دانست.
سمیعی خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری این رویداد، معرفی ظرفیت‌های گردشگری سلامت ایران و کشورهای عضو اکو، تبادل تجربیات و فناوری‌های نوین در این حوزه و توسعه همکاری‌های اقتصادی و گردشگری در منطقه است.
* حضور 13 کشور در رویداد همدان
مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان با اشاره به حضور 13 کشور عضو اکو، ناظر و میهمان در این رویداد، گفت: در این نمایشگاه 10 کشور عضو اکو (ایران، پاکستان، ترکیه، افغانستان، جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان) حضور خواهند داشت.
وی ادامه داد: همچنین کشور قبرس به‌عنوان عضو ناظر و کشور عمان و عراق نیز میهمانان افتخاری ما در این رویداد بین‌المللی هستند.
سمیعی یادآور شد: وزرای بهداشت و گردشگری آن‌ها به ایران سفر خواهند کرد که همراهشان دو نفر از کادر درمان هر کشور که در حوزه گردشگری سلامت فعالیت دارند نیز حضور خواهند داشت.
* حضور 120 میهمان خارجی
وی تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود حدود 120 میهمان خارجی ازجمله وزرای بهداشت و گردشگری کشورهای عضو اکو، در این همایش حضور یابند.
به گفته سمیعی، این رویداد از دو بخش اصلی تشکیل شده است؛ قسمت نخست برپایی نمایشگاه‌ بوده که در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی همدان از تاریخ 21 تا 23 خردادماه در حدود سه هزار متر فضا، برگزار خواهد شد.
وی افزود: پیش‌بینی می‌شود 90 غرفه در این نمایشگاه دایر شود که هم‌اکنون درحال ثبت‌نام اعضا هستیم؛ فعالان حوزه گردشگری سلامت از کشورهای عضو اکو، آخرین دستاوردها و خدمات خود را در این نمایشگاه به نمایش می‌گذارند.
این مقام مسئول دومین بخش این رویداد را برگزاری پنل علمی برشمرد و گفت: در این پنل که در دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار می‌شود و مسئولیت آن نیز برعهده دانشگاه است؛ پنج موضوع در چهار زمان پنلی (بعدازظهر روز 21 خردادماه از ساعت 16 تا 19:30 و صبح روز 22 خردادماه از ساعت 9 تا 12:30 ) در محل سالن همایش‌های غدیر دانشگاه برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه شرکت‌کنندگان در این پنل‌ها گواهی حضور خود را با امضای دبیرکل اکو و ریاست دانشگاه علوم پزشکی استان همدان خواهند گرفت، خاطرنشان کرد: در این پنل‌ها متخصصان و صاحب‌نظران حوزه گردشگری سلامت به بحث و تبادل نظر درخصوص پنج موضوع مختلف این حوزه مانند فناوری‌های نوین در گردشگری سلامت، معرفی ظرفیت‌های ایران و منطقه‌، طب ایرانی، گیاهان دارویی منطقه و معرفی ایران و همدان به‌عنوان مقاصد نوین گردشگری سلامت می‌پردازند.
سمیعی با اشاره به اینکه همدان در حوزه گردشگری سلامت نوپا است اما برخی شهرها همچون مشهد، شیراز، تهران، اصفهان و تبریز در این زمینه رشد بسیار خوبی داشته‌اند، یادآور شد: ما در غرب کشور مرکز مراجعه اقلیم کردستان هستیم و به‌دلیل هم‌جواری مرزی، مردم این اقلیم علاقه‌مند به حضور در استان‌‎هایی مثل کردستان، لرستان، همدان و کرمانشاه هستند.
* حضور 9 استان غربی کشور در این رویداد
مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان همچنین از حضور 9 استان غربی کشور در این رویداد خبر داد و افزود: این رویداد نه‌تنها برای همدان، بلکه برای کل کشور حائز اهمیت است و فرصتی برای نمایش توانمندی‌های ایران در حوزه گردشگری سلامت به‌شمار می‌رود.
* توسعه گردشگری سلامت، گامی در جهت رونق اقتصادی همدان
سمیعی با تأکید بر اینکه گردشگری سلامت می‌تواند نقش مهمی در رونق اقتصادی استان همدان ایفا کند، تصریح کرد: در سال 1402 حدود 960 بیمار خارجی در مراکز درمانی همدان پذیرش شدند که این تعداد در سال 1403، به حدود دو برابر افزایش یافته است و دو هزار و 800 بیمار ثبت‌شده در سیستم وزارت بهداشت داریم.
وی با اشاره به اینکه بیمارستان‌های همدان در زمینه‌های مختلف ازجمله جراحی‌های زیبایی، کاشت مو، جراحی‌های بزرگ، قلب، چشم، ارتوپدی و اورولوژی دارای ظرفیت‌های زیادی هستند، افزود: بیمارستان قلب فرشچیان به‌عنوان یک مرکز تک‌تخصصی، در زمینه انواع مداخلات قلبی حرف برای گفتن دارد و بیمارستان بعثت با داشتن 600 تخت معمولی و با 130 تخت اورژانس، یکی از بزرگ‌ترین مراکز حوادث غرب کشور است.
مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان تصریح کرد: کاشت حلزونی گوش یکی از عمل‌هایی است که در بیمارستان همدان انجام می‌شود. همدان در زمینه پیوند کلیه نیز سرآمد است، به‌طوری که دهنده و گیرنده از کشور هدف به استان ما سفر می‌کنند؛ 18 بیمار از کشور عراق سال گذشته به همدان سفر کردند.
سمیعی با بیان اینکه بیماران خارجی برای ما آورده ارزی بسیار خوبی دارند، گفت: مراکز درمانی از سوی وزارت بهداشت اجازه دارند سه برابر ویزیتی که از بیمار خصوصی دریافت می‌کنند را از بیماران خارجی دریافت کنند؛ بنابراین این صنعت آورده ارزی زیادی برای استان خواهد داشت. ضمن اینکه بیماران به سایر جنبه‌‎های اقتصادی استان نیز کمک می‌کنند.
* برنامه‌های جانبی رویداد
وی همچنین از برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و توانمندی‌های استان در حاشیه این رویداد خبر داد و ابراز کرد: با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، قطعه‌ای از نمایشگاه به معرفی توانمندی‌های استان همدان و سایر استان‎‌های هم‌جوار در این حوزه اختصاص یافته است؛ در محوطه پارکینگ‎ نمایشگاه نیز سایر توانمندی‌های استان ما به نمایش گذاشته خواهد شد.
* تداوم رویداد، ضرورتی برای توسعه گردشگری سلامت
سمیعی با اشاره به اینکه برگزاری رویدادها هزینه‎‌های انسانی، مالی و جانبی زیادی دارند، اظهار کرد: نمی‌توان انتظار داشت که همدان هرسال توان برگزاری چنین رویداد بین‌المللی بزرگی را داشته باشد.
وی تأکید کرد: در این نمایشگاه پیش‌بینی کرده‌‎ایم بیمارستان‌های همدان و کل کشور قراردادهایی با کشورهای خارجی ببندند؛ البته تعامل در حوزه تجهیزات پزشکی، فناوری‌های نوین و تبادل بیمار نیز مورد توجه است.
مسئول واحد گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی استان همدان با تأکید بر اهمیت تداوم رویدادهای مشابه، اظهار امیدواری کرد که برگزاری این همایش بین‌المللی، گامی در جهت توسعه گردشگری سلامت در استان همدان و معرفی این استان به‌عنوان یک مقصد نوین گردشگری سلامت در سطح جهانی باشد.
وی در پایان سخنانش همچنین از رسانه‌ها خواست تا با پوشش خبری مناسب این رویداد، به معرفی ظرفیت‌های گردشگری سلامت همدان کمک کنند تا نام همدان در همه جهان شنیده شود.
* همدان به قطب گردشگری سلامت ایران و منطقه تبدیل می‌شود
برگزاری سومین کنفرانس بین‌المللی گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو (21 تا 24 خردادماه) در همدان، فرصتی استثنایی برای معرفی ظرفیت‌های استان همدان در این حوزه است. کارشناسان حوزه گردشگری بر این باور هستند که با اجرای راهکارهای کلیدی، همدان می‌تواند به یکی از مقاصد اصلی گردشگران سلامت در سطح ملی و بین‌المللی تبدیل شود.
* راهکارهای توسعه گردشگری سلامت در همدان
توسعه زیرساخت‌های درمانی و گردشگری، یکی از عوامل مؤثر در این حوزه است؛ چراکه سرمایه‌گذاری در احداث مراکز آب‌درمانی مدرن، تجهیز بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها به فناوری‌های روز دنیا و بهبود شبکه حمل‌ونقل جاده‌ای و هوایی، ازجمله اقدامات ضروری برای جذب گردشگران سلامت است.
بازاریابی هدفمند در سطح جهانی، دیگر عامل توسعه در این خصوص است و معرفی جاذبه‌های منحصربه‌فرد همدان و مراکز درمانی تخصصی از طریق پویش‌های تبلیغاتی و حضور فعال در نمایشگاه‌های بین‌المللی، می‌تواند سهم این استان را از بازار گردشگری سلامت، افزایش دهد.
ارتقای کیفیت خدمات درمانی و رفاهی، دیگر عامل مؤثر در این حوزه است و تمرکز بر استانداردسازی خدمات پزشکی، آموزش نیروی انسانی متخصص و طراحی بسته‌های گردشگری سلامت متناسب با نیاز گردشگران خارجی، ازجمله پیشنهادهای کارشناسان است.
تسهیل شرایط سفر برای گردشگران سلامت، از دیگر ملزومات توسعه این نوع از گردشگری است؛ کاهش پیچیدگی‌های صدور ویزای پزشکی، تسهیل فرآیند اقامت و ارائه خدمات پشتیبانی به زبان‌های مختلف، می‌تواند سفر به همدان را برای گردشگران جذاب‌تر کند.
هماهنگی بیشتر بین وزارت بهداشت، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، بخش خصوصی، و نهادهای محلی برای ایجاد یک اکوسیستم یکپارچه گردشگری سلامت، ضروری است.
کلام آخر آنکه این رویداد فرصتی مطلوب برای همدان است، اما آنچه باعث رشد روزافزون حوزه گردشگری سلامت خواهد شد، تداوم حضور همدان در نمایشگاه‌های مختلف بین‌المللی، تبلیغات صحیح و تداوم برگزاری برنامه‌های مختلف در این زمینه است.

شناسه خبر 94573