شناسه خبر:94680
1404/3/12 16:11:00

مدیرکل دامپزشکی استان همدان با اشاره به فرا رسیدن عید قربان، خبر داد: در راستای جلوگیری از انتشار بیماری‌های مشترک و قابل انتقال از دام به انسان، به‌ویژه بیماری تب کریمه کنگو، 35 گروه ثابت و سیار دامپزشکی اقدامات نظارتی و بهداشتی خواهند داشت.

ملیکا قانعی:

امیرحسین نقی‌پور روز دوشنبه در نشست خبری خود در جمع اصحاب رسانه با بیان اینکه با فرا رسیدن عید قربان در راستای جلوگیری از انتشار بیماری‌های مشترک و قابل انتقال از دام به انسان به‌ویژه بیماری تب کریمه کنگو 35 گروه ثابت و سیار دامپزشکی اقدامات نظارتی و بهداشتی خواهند داشت، گفت: این گروه‌ها شامل 14 گروه ثابت، 21 گروه سیار و ترکیبی از 21 دکتر دامپزشک، 44 نیروی بهداشتی و 13 ناظر شرعی هستند.
این مقام مسئول با بیان اینکه با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده مراکز عرضه مجاز دام زیر نظر نیروهای نظارتی ما فعالیت می‌کنند، اذعان کرد: دام‌هایی که قرار است خریداری شوند، مورد بررسی قرار گرفته‌اند و هماهنگی‌های لازم با کشتارگاه‌ها نیز صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: درصورتی که افراد دام زنده‌ای داشته باشند و به هر دلیل امکان ذبح آن را در منزل یا فضای مناسب نداشته باشند، می‌توانند به کشتارگاه‌های مجاز مراجعه کنند تا فرآیند ذبح به‌صورت رایگان و با رعایت موازین بهداشتی انجام شود.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با اشاره به سامانه شکایات و ارتباط مردمی این سازمان، بیان کرد: شهروندان می‌توانند درصورت نیاز، با سامانه 1512 که متعلق به اداره کل دامپزشکی است، تماس بگیرند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن همکاران ما در محل حاضر شده و اقدامات لازم ازجمله بازرسی پیش از کشتار و پس از آن را انجام دهند.
* نگهداری قربانی به مدت 24 ساعت پس از ذبح در دمای 0 تا 4 درجه سانتی‌گراد یخچال
نقی‌پور با بیان اینکه گوشت قربانی باید به مدت 24 ساعت پس از ذبح در دمای صفر تا چهار درجه سانتی‌گراد یخچال نگهداری شود، توضیح داد: این اقدام به‌دلیل کاهش اسیدیته گوشت انجام می‌شود که باعث از بین رفتن بسیاری از ویروس‌ها است. به همین علت گوشت‌هایی که در کشتارگاه‌ها ذبح می‌شوند نیز به مدت 24 ساعت نگهداری شده و پس از برچسب‌گذاری، به مراکز عرضه ارسال می‌شوند.
وی با بیان اینکه کشتارگاه فعال دام در شهر همدان و همچنین کشتارگاه دام شهرستان بهار در مقابل ایست بازرسی شهیدزارعی در ابتدای مسیر صالح‌آباد قرار دارد، افزود: هماهنگی‌های لازم با این مراکز انجام شده و در هر دو کشتارگاه، ناظر بهداشتی و ناظر شرعی مستقر شده‌اند؛ مقرر است که کشتار در این مراکز به‌صورت رایگان انجام شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه متقاضیان می‌توانند برای اطلاع از جایگاه‌هایی که برای عرضه دام زنده درنظر گرفته شده‌اند به همراه اسامی کشتارگاه‌ها به سایت دامپزشکی و سامانه‌های مرتبط مراجعه کنند، خاطرنشان کرد: شهروندانی که قصد خرید دام دارند، حتماً از مراکز مجاز اقدام کنند؛ زیرا با تمهیدات دیده‌شده و نظارت‌ها، این امر باعث پیشگیری از شیوع بیماری‌های دام می‌شود.
وی با بیان اینکه خوشبختانه در استان همدان کشتار سنتی نداریم و تمامی موارد در کشتارگاه‌های صنعتی انجام می‌شوند، گفت: طی 10 سال گذشته مورد خاصی ازنظر بهداشت عمومی گزارش نشده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه یکی از وظایف اصلی سازمان دامپزشکی توسعه پایدار بازارهای جهانی و افزایش صادرات است که از مهم‌ترین اهداف ما محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد: در این زمینه تلاش زیادی صورت گرفته است؛ اگرچه سال گذشته نیز عملکرد قابل قبولی داشتیم، اما امسال با برنامه‌ریزی دقیق‌تر و ایجاد زیرساخت‌های لازم در سطح استان، سعی شده است تا کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی بتوانند به‌صورت مستقیم و بدون واسطه، محصولات خود را صادر کنند.
نقی‌پور افزود: پیش‌تر این صادرات عمدتاً از طریق واسطه‌ها انجام می‌شد، اما اکنون امکان صادرات مستقیم فراهم شده است.
* صادرات 900 تُن فرآورده خام دامی در 2 ماه ابتدایی سال به خارج از کشور
وی با بیان اینکه در دو ماه ابتدایی سال جاری بیش از 900 تُن فرآورده خام دامی به خارج از کشور صادر شده است. عنوان کرد: صادرات ما عمدتاً به کشورهای روسیه، عراق، ویتنام، پاکستان، ایتالیا و قرقیزستان بوده است.
نقی‌پور با اشاره به موضوع نوسانات قیمت برخی محصولات مانند تخم‌ مرغ، بیان کرد: تلاش کرده‌ایم به‌جای حذف واحدهای تولیدی یا ارسال محصولات به کشتارگاه، سیاست‌هایی را اجرایی کنیم که امکان صادرات اقلامی مانند پولت تخم‌گذار فراهم شود. این اقدام علاوه‌بر پیشگیری از ضرر اقتصادی، موجب ارزآوری و ایجاد ارزش‌افزوده برای استان نیز شده است.
وی از افزایش دوبرابری آمار صادرات خبر داد و گفت: در مقایسه با سال گذشته، آمار صادرات افزایش چشمگیری داشته؛ میزان صادرات سال قبل حدود 4 هزار تُن بوده که خوشبختانه امسال این رقم تقریباً دو برابر شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه یکی از برنامه‌های مهم سازمان دامپزشکی در استان همدان راه‌اندازی بازارچه‌های تخصصی عرضه مرغ و ماهی است که به‌زودی در سطح استان افتتاح خواهند شد، افزود: این بازارچه‌ها با هدف سامان‌دهی عرضه فرآورده‌های خام دامی و ارتقای سطح بهداشت عمومی درحال راه‌اندازی هستند.
وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دامپزشکی در استان همدان موضوع کنترل بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است، اذعان کرد: متأسفانه تا سال 1401، استان همدان طی چندین سال متوالی رتبه نخست کشور در شیوع برخی بیماری‌ها را داشته است؛ اما با تشکیل جلسات متعدد، انجام برنامه‌ریزی‌های هدفمند و ایجاد هماهنگی‌های لازم، نه‌تنها در سطح اداره دامپزشکی، بلکه با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، استانداری و کلیه دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط، اقدامات گسترده‌ای انجام شده است.
نقی‌پور با بیان اینکه استان همدان به‌عنوان آزمونه کشوری برای اجرای برنامه‌های کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها انتخاب شده است، ادامه داد: در این راستا اقدامات گسترده‌ای در حوزه واکسیناسیون، کنترل کیفیت شیر خام و سایر موارد بهداشتی صورت گرفته است.
* همدان دیگر در جایگاه نخست ازنظر شیوع بیماری‌ها قرار ندارد
وی با بیان اینکه خوشبختانه طبق آماری که در اختیار داریم میزان بروز بیماری در سال 1402 نسبت به سال 1401 حدود 40 درصد کاهش داشته است و طبق آخرین آمار در سال 1403 نیز بین 18 تا 20 درصد کاهش نسبت به سال قبل داشته‌ایم، افزود: درمجموع طی دو سال گذشته حدود 60 درصد کاهش در میزان بروز این بیماری‌ها در استان ثبت شده است و اکنون خوشبختانه همدان دیگر در جایگاه نخست ازنظر شیوع بیماری‌ها قرار ندارد.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه در سال جاری نیز فعالیت‌ها در جهت پیشگیری از شیوع بیماری‌ها ادامه دارد، اذعان کرد: ازجمله آغاز دور جدید واکسیناسیون که امید می‌رود این روند کاهشی در سال پیش رو نیز حفظ شود.
وی افزود: این اقدامات نشان می‌دهد که با هماهنگی و برنامه‌ریزی، می‌توان در حوزه سلامت عمومی، به‌ویژه در بخش‌های روستایی و دامداری‌ها، پیشرفت‌های قابل توجهی را رقم زد.
نقی‌پور با اشاره به آمار بیمارانی که به تب مالت مبتلا شده‌اند، بیان کرد: در سال 1402 تعداد موارد ثبت‌شده در سطح استان، یک‌هزار و 327 نفر و در سال 1403 تعداد یک‌هزار و 81 نفر بوده‌اند که شاهد روند کاهشی این بیماری در سطح استان هستیم.
وی با بیان اینکه در شهرستان کبودراهنگ میزان بروز بیماری‌ها به‌طور قابل توجهی نسبت به دیگر شهرستان‌ها بیشتر است، ادامه داد: دلایل این موضوع متنوع است؛ از مهم‌ترین عوامل این وضعیت می‌توان به خریدوفروش دام بدون رعایت ضوابط قرنطینه‌ای اشاره کرد؛ امری که موجب انتشار بیماری در سطح وسیع‌تر می‌شود.
* عدم همکاری برخی دامداران با گروه‌های واکسیناسیون
این مقام مسئول با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات عدم همکاری برخی دامداران با گروه‌های واکسیناسیون است، اذعان کرد: واکسیناسیون به‌صورت کاملاً رایگان و توسط نیروهای دامپزشکی انجام می‌شود؛ همکاران ما با حضور در روستاها، به‌صورت خانه‌به‌خانه مراجعه کرده و دام‌ها را واکسینه می‌کنند.
وی با بیان اینکه در برخی موارد به‌دلیل دیدگاه‌های نادرست یا عدم اطلاع‌رسانی کافی همکاری لازم برای نظارت بهداشتی صورت نمی‌گیرد، ادامه داد: متأسفانه این موضوع درنهایت می‌تواند موجب ابتلای دامدار یا حتی خانواده وی به بیماری‌های قابل انتقال شود.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه واکسیناسیون فقط به یک نوبت محدود نمی‌شود، گفت: در سال گذشته علاوه‌بر نوبت اصلی واکسیناسیون، دو مرحله لکه‌گیری نیز انجام شد؛ درصورتی که دام جدیدی خریداری شده بود یا فردی از دریافت واکسن جا مانده بود، نیروهای ما مجدداً مراجعه کرده و آن دام‌ها را واکسینه کردند.
وی با بیان اینکه اقدامات واکسیناسیون دام سنگین ازجمله گاو و گوساله درحال انجام است، ابراز کرد: ازجمله فعالیت‌های مهم، تست سل و بروسلوز یا همان تب مالت است که از طریق نمونه‌گیری و خون‌گیری در گاوداری‌ها انجام می‌شود.
نقی‌پور با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از 10 هزار و 900 رأس گاو مورد تست قرار گرفته‌اند، خاطرنشان کرد: خون این دام‌ها برای بررسی و آزمایش ارسال و درصورت مشاهده موارد مثبت، دام بلافاصله به کشتارگاه ارجاع داده می‌شود؛ خوشبختانه با پیگیری مستمر و انجام تست‌های پیاپی، در نوبت تست نیمه نخست سال جاری، هیچ مورد مثبتی در گاوهای صنعتی زیر پوشش شناسایی نشده است.
وی با بیان اینکه در سال 1401 بیش از 400 رأس با تست مثبت بیماری شناسایی شدند، تصریح کرد: این موضوع گواهی بر اثربخشی اقدامات صورت‌گرفته در راستای کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در دام‌های سنگین استان همدان است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه تعدادی از واحدهای عرضه فرآورده‌های خام دامی در سطح شهر فاقد زیرساخت‌های مناسب هستند و مشکلات متعددی به‌وجود آورده‌اند، گفت: برخی از این واحدها ازنظر متراژ بسیار کوچک‌اند و حتی فضای لازم برای نصب یک یخچال را ندارند؛ طبیعتاً این وضعیت منجر به بروز مسائل مختلف به‌ویژه در حوزه بهداشت عمومی و سد معبر شده است.
وی با بیان اینکه مکاتبات متعددی با شهرداری، اتحادیه‌ها و اصناف انجام شده تا این وضعیت سامان‌دهی شود، افزود: اما باید توجه داشت که نبود زیرساخت‌های مناسب، امکان برخورد قهری را محدود می‌کند؛ به‌طور مثال وقتی یک مغازه تنها دو متر فضا دارد، نمی‌توان از متصدی آن انتظار داشت یخچالی با ابعاد 10 متر را در آنجا مستقر کند.
این مقام مسئول با بیان اینکه در این زمینه فضایی با شرایط بهتر ازنظر بهداشتی و مطابق با ضوابط دامپزشکی با هماهنگی‌های انجام‌شده درحال ایجاد است، گفت: درحال حاضر مکان‌هایی پیشنهاد شده‌اند که بسیار به استانداردهای بهداشتی نزدیک هستند؛ چنانچه سایر ارگان‌های ذی‌ربط، به‌ویژه شهرداری، همکاری لازم را انجام دهند، می‌توانیم امیدوار باشیم که ضمن حفظ حقوق شهروندان، شرایطی فراهم شود که به آنان ضرری نرسد.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه دو محل برای ایجاد بازارچه عرضه فرآورده‌های دامی درنظر گرفته شده است، خبر داد: یکی در نزدیکی ترمینال سابق در محدوده جولان و دیگری پشت پمپ بنزین فلسطین؛ این فضاها توسط شهرداری با رعایت شرایط بهداشتی، آماده‌سازی شده‌اند.
وی همچنین با اشاره به مشکلات کیفیت برخی محصولات، عنوان کرد: در زمینه کشتار مرغ، از سال 1389 تاکنون به‌طور مداوم روی کیفیت کار شده است. میزان خون‌آبه موجود در مرغ‌های کشتارشده که قبلاً بیش از یک درصد بود، در سال جاری به حدود 0.63 درصد رسیده است؛ به‌واقع معادل 12 تا 15 درصد کاهش نسبت به قبل داشته و اکنون تقریباً به استانداردهای استان‌های شمالی کشور نزدیک شده‌ایم. البته همچنان به استاندارد مطلوب نرسیده‌ایم، اما روند رو به بهبود است و پیگیری‌ها ادامه دارد.
وی با بیان اینکه درتلاشیم عرضه محصولات در مکان‌هایی بهداشتی، با تجهیزات سرمایشی مناسب و از مرحله حمل‌ونقل تا توزیع تحت نظارت دقیق باشند، اذعان کرد: به‌عنوان نمونه مرغی که در کشتارگاه تولید می‌شود، باید با خودروی یخچال‌دار حمل شود؛ اما در عمل مشاهده می‌شود که خودروهای یخچال‌دار تنها تا خیابان یا مرکز عرضه می‌آیند و از آنجا به بعد انتقال محصول بدون زنجیره سرد انجام می‌شود که می‌تواند خطرساز باشد.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با اشاره به وضعیت بهداشتی و سامان‌دهی مراکز عرضه فرآورده‌های دامی، بیان کرد: به‌هیچ‌وجه با جمع‌آوری غیر مجاز و بدون ضابطه این واحدها موافق نیستیم. بلکه پیشنهاد ما استانداردسازی این مراکز است؛ به این معنا که یک واحد متمرکز با زیرساخت‌های مناسب و مطابق با استانداردهای بهداشتی ایجاد شود تا عرضه فرآورده‌های دامی به‌صورت متمرکز و تحت نظارت انجام شود.
وی با اشاره به نقش فرهنگ‌سازی و استقبال مردم از مراکز تحت نظارت، اذعان کرد: اگر مردم نسبت به اهمیت خرید از مراکز دارای مجوز و تحت نظارت آگاه شوند و خودشان برای خرید به این اماکن مراجعه کنند، به‌مرور واحدهای عرضه نیز مجبور خواهند شد که خود را با شرایط و استانداردهای بهداشتی تطبیق دهند؛ این روند هم به نفع سلامت عمومی است و هم به نفع تولیدکننده و فروشنده‌ای که در چارچوب قانون و ضوابط فعالیت می‌کند.
این مقام مسئول با اشاره به میدان دام و اقدامات انجام‌شده در راستای ارتقای وضعیت بهداشتی و زیرساختی آن، بیان کرد: درحال حاضر مسئول فنی بهداشتی به‌صورت دائم در محل حضور دارد و نظارت‌های لازم را مستمر انجام می‌دهد؛ همچنین بازرسان اداره دامپزشکی نیز به‌صورت دوره‌ای از این مکان بازدید کرده و نظارت‌های تکمیلی را اعمال می‌کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه اتحادیه دامداران بالغ‌بر سه میلیارد تومان برای بهبود زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری کرده است، گفت: امروز بخش‌های مختلف میدان ازجمله محوطه دام سبک ازنظر بهداشتی، کف‌سازی، زهکشی و نظم عمومی، به‌ شکل قابل قبولی سامان‌دهی شده‌اند.
وی با بیان اینکه ازنظر نظارت بهداشتی همدان یکی از استان‌های پیشرو محسوب می‌شود و برخی اقدامات در آن انجام می‌شود که در بسیاری از استان‌ها هنوز اجرایی نشده‌اند، عنوان کرد: به‌عنوان مثال، در میدان دام همدان سونوگرافی دام‌ها پیش از کشتار انجام می‌شود؛ درصورتی که دام ماده آبستن باشد، به‌هیچ‌عنوان اجازه کشتار صادر نمی‌شود، مگر اینکه گواهی سونوگرافی سلامت دام ارائه شود.
وی با بیان اینکه این موضوع با هدف جلوگیری از کشتار دام‌های مولد و حفظ منابع دامی کشور انجام می‌شود، افزود: چراکه در گذشته مواردی مشاهده می‌شد که دام‌های مولد به اشتباه به کشتارگاه ارسال می‌شدند و این مسئله موجب آسیب دیدن چرخه تولید شده بود.
نقی‌پور با بیان اینکه از مهم‌ترین اقدامات دوکاهه اخیر می‌توان به نظارت بر مراکز زیر پوشش دامپزشکی شامل مراکز فروش گوشت، قصابی‌ها، واحدهای بسته‌بندی و قطعه‌بندی اشاره کرد، تصریح کرد: درنتیجه این نظارت‌ها، بیش از 13 تُن فرآورده خام دامی غیر بهداشتی شناسایی، ضبط و از چرخه مصرف انسانی خارج شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه از ابتدای سال تعداد بازرسی‌ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 50 درصد افزایش داشته که این امر نشان از تشدید نظارت‌ها و اهمیت سلامت فرآورده‌های دامی دارد، ادامه داد: در این مدت پنج واحد متخلف پلمب و 82 پرونده تخلف به مراجع قضائی و تعزیرات حکومتی معرفی شده‌اند.
وی در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه برای نخستین‌بار در استان سامانه الکترونیکی بازرسی فرآورده‌های دامی راه‌اندازی شده است، گفت: تمامی صورت‌جلسات و گزارش‌های بازرسی به‌صورت دیجیتال ثبت و ذخیره می‌شوند؛ این سامانه موجب شفاف‌سازی و افزایش دقت آماری شده است.
نقی‌پور با بیان اینکه در دو ماه ابتدایی سال جاری بیش از پنج میلیون و 400 هزار قطعه طیور صنعتی در کشتارگاه‌های مجاز استان کشتار شده‌اند که ازنظر وزنی رشد حدود هفت درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است، عنوان کرد: همچنین، 23 هزار و 500 رأس دام سبک و سنگین نیز در کشتارگاه‌های دام تحت نظارت دامپزشکی استان ذبح شده‌اند.
وی با بیان اینکه از دیگر اقدامات شاخص اجرای برنامه‌های پیشگیرانه در قالب واکسیناسیون گسترده بوده است، خاطرنشان کرد: درمجموع بیش از یک میلیون و 500 هزار نوبت واکسیناسیون علیه بیماری‌های مختلف دامی انجام شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه در حوزه طیور هفت میلیون و 330 هزار قطعه جوجه‌ریزی در استان صورت گرفته است، اذعان کرد: کلیه مراحل آن تحت نظارت دامپزشکی بوده و خوشبختانه تاکنون هیچ موردی از بیماری‌های پُرخطر ازجمله آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان گزارش نشده است.
* انجام واکسیناسیون پیشگیرانه دام‌های عشایری
وی با بیان اینکه یکی از اقدامات منحصربه‌فرد استان همدان انجام واکسیناسیون پیشگیرانه دام‌های عشایری پیش از ورود به استان بوده است، تصریح کرد: با توجه به جابه‌جایی فصلی عشایر از استان‌های جنوبی نظیر خوزستان و لرستان به مناطق ییلاقی همدان، سه گروه دامپزشکی در دی‌ماه سال گذشته به این استان‌ها اعزام شدند و کلیه دام‌های عشایر همدانی مستقر در جنوب کشور پیش از کوچ، واکسینه شدند.
وی با بیان اینکه این اقدام کم‌نظیر موجب جلوگیری از ورود بیماری به داخل استان شده و همدان را در زمره استان‌های پیشرو در اقدامات پیشگیرانه عشایری قرار داده است، گفت: تمامی این اقدامات نشان از عزم جدی دامپزشکی استان همدان در راستای حفظ بهداشت عمومی، سلامت دام و ارتقای امنیت غذایی دارد.

شناسه خبر 94680