سپهرغرب، گروه علم و فناوری: پژوهشگران آمریکایی روش جدیدی برای حفظ واکسنهای خوراکی ابداع کردهاند که هزینه کمی دربردارد و امکان انتقال آنها به مناطق دورافتاده را فراهم میکند.
به گزارش گیزمگ، واکسنها به ابزارهای ضروری پزشکی تبدیل شدهاند که میتوانند از افراد در برابر بسیاری از بیماریهای رو به گسترس محافظت کنند، اما اینگونه ویروسهای زنده باید خنک نگه داشته شوند تا مؤثر باشند. این موضوع هنگام انتقال واکسنها به مناطق دورافتاده و یا درحال توسعه، یک مشکل بهشمار میرود؛ اما شاید روش جدیدی که دانشمندان «دانشگاه تگزاس در آستین» (UT) ابداع کردهاند، بتواند به بهبود تلاش در این زمینه منجر شود و عناصر زنده را در یک غشای سبک و بدون نیاز به انجماد حفظ کند.
مشکل بردن واکسن به مناطق دورافتاده و حفظشان برای استفاده ایمن، به اندازهای است که گروههای پژوهشی سراسر جهان برای غلبه بر آنها تلاش میکنند. برخی از راه حلهای احتمالی که میتوانند زندگی میلیونها نفر را نجات دهند، ذخیره واکسن در ژلهای قندی و خشک کردن انجمادی آنها است تا امکان ذخیره واکسن در دمای اتاق فراهم شود.
غشای نازکی که در دانشگاه تگزاس ابداع شده، فرصت جالب دیگری را شکل میدهد. دانشمندان توانستند با الهام از روشی که به حفظ DNA برخی از موجودات زنده برای میلیونها سال کمک میکند، سیستم جدید رساندن واکسن را تولید کنند. آنها تصمیم گرفتند تا این قابلیتهای ذخیرهسازی را در مادهای مشابه آبنباتهای سفت که از قندها و نمکهای متفاوت تشکیل شدهاند، تکرار کنند.
تلاش برای تکرار آزمایش در موادی مانند آبنبات، بیش از 450 بار آزمایش شد، زیرا این مواد اغلب ویروسها را از بین میبرند و یا به تبلور آنها طی ذخیرهسازی میانجامند و منجر میشود که برای استفاده، نامناسب باشند. آنها نهایتاً تلاش کردند تا واکسن را روی مادهای مشابه آبنبات بارگذاری کنند و آن را میان دو لایه محافظ قرار دهند که در زمان مناسب، کنار میروند.
«ماریا کرویل» (Maria Croyle)، سرپرست این پژوهش گفت: هنگامی که از کیفیت خاص یک واکسن آگاه شویم، میتوانیم ترکیبات غشا را برای برآوردن نیازها سازگار کنیم و آن را در میان غشایی قرار دهیم تا بتواند در برابر تغییرات دما مقاومت داشته باشد و ترکیبات خود را به شیوهای دقیق و کنترلشده آزاد کند.
پژوهشگران در این بررسی توانایی سیستم را در انتقال واکسن ابولا و ویروس آنفلوآنزایی نشان دادند و باور دارند که میتوان از آن برای موارد دیگری از جمله «کووید 19» (COVID-19) نیز استفاده کرد.
این سیستم علاوهبر هزینه کم، یک هزارم اندازه ویال قدیمی واکسن را دارد و نیازی نیست که طی مراحل انتقال، منجمد شود. این غشا امکان استفاده خوراکی دارد و بدون برجای گذاشتن اثری، بهسرعت جذب میشود. اگر از این سیستم بهصورت گسترده بهره ببریم، دیگر نیازی به استفاده از میلیونها سرنگ، ویال، بستهبندی و ابزار دیگری که در روشهای قدیمی واکسیناسیون مورد استفاده قرار میگیرند، وجود نخواهد داشت.
پژوهشگران برای تجاریسازی نوآوری خود، با شرکت بزرگ دارویی «اسکبیو» (AskBio) همکاری خواهند کرد.
این پژوهش در مجله "Science Advances" به چاپ رسید.
شناسه خبر 18315