شناسه خبر:40377
1400/2/19 10:07:55

سپهرغرب، گروه خبر: وجود دلالان در بازار خریدوفروش نهاده‌های دامی و خشک‌سالی سبب شده دامداران نتوانند علوفه، کاه و کلش مورد نیاز را برای تغذیه دام‌های خود تأمین کنند.

تحریم‌های ظالمانه، کاهش ارزش پول ملی و بی‌تدبیری مسئولان سبب شده قاچاقچیان طمعکار از فرصت ارزانی دام در نقاط مختلف کشور استفاده و با خروج غیر قانونی و قاچاق آن از طریق مرزها، کشور را با کمبود دام و علوفه مواجه کنند.

خشک‌سالی باعث وارد آمدن ضربات سنگینی بر تولید مزارع استان شده که نتیجه آن سبب کاهش تولید کاه و کلش به‌عنوان یکی از نهاده‌های دامی مورد نیاز عشایر و دامداران استان ایلام شده و جنس قاچاق مورد نظر را شبانه توسط دلالان در استان‌های کرمانشاه و همدان به فروش می‌رسانند.

گام‌های لرزان دامداران هنگام چرای گوسفندانشان در هوای گرم اردیبهشت‌ماه بر کسی پوشیده نیست، دامدارانی که خستگی را به جان می‌خرند تا گوشت و محصولات لبنی استان را تأمین کنند، اما حاصلش چیزی نیست جز بی‌توجهی به آن‌ها و نادیده گرفتنشان.

   پیش‌خرید نهاده‌های دامی توسط دلالان

یکی از دامداران ایلامی گفت: دلالان استان‌های هم‌جوار با پیش‌خرید نهاده‌های دامی از کشاورزان منطقه با قیمت‌های بالا، مانع از فروش این محصولات به دامداران بومی استان شده و به بروز مشکلات بیشتر دامداران دامن زده‌اند.

وی افزود: وجود دلالان و خشک‌سالی‌ها در استان ایلام و همچنین کمبود علوفه و کاه به یکی از بزرگ‌ترین دردها برای ما تبدیل شده است.

این دامدار ایلامی گفت: در چند ماه اخیر توسط دادستان ایلام حرکت خوبی انجام شد و از ورود دلالان به استان ممانعت به‌عمل آمد، اما متأسفانه شاهد برگشت دوباره این دلالان و قاچاقچیان در شب هستیم و باید راهکار جدی اندیشید.

   توقیف 57 دستگاه خودرو سبک و سنگین حامل کاه غیر مجاز

رئیس پلیس راه استان ایلام نیز اظهار کرد: از ابتدای اجرای طرح برخورد با دلالان و افراد سودجو کاه و کلش در استان، 57 دستگاه خودرو سبک و سنگین حامل کاه و کلش در محورهای مواصلاتی استان متوقف شده است.

رضا همتی‌زاده افزود: به‌منظور کوتاه کردن دست دلالان و افراد فرصت‌طلب و در اجرای دستور مقام قضائی، خروج هرگونه کاه و کلش از استان ممنوع بوده و درصورت مشاهده نسبت به توقیف وسایل نقلیه متخلف در این زمینه اقدام می‌شود.

رئیس پلیس راه استان ایلام تصریح کرد: از این تعداد خودرو، 15 دستگاه در شهر شباب، 6 دستگاه در شهرستان چوار، 18 دستگاه در شهرستان دهلران، 10 دستگاه در شهرستان مهران و هشت دستگاه نیز در شهرستان آبدانان توقیف شده‌اند.

وی گفت: افراد سوجو قصد داشتند خودروهای حامل بار کاه و کلش خود را از طریق محورهای مواصلاتی به خارج از استان انتقال دهند که با هوشیاری مأموران متوقف و پس از اعمال قانون جهت سیر مراحل قانونی تحویل مراجع قضائی شدند.

   جمع‌آوری و خروج بی‌رویه کاه و کلش توسط دلالان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی ایلام گفت: براساس گزارشات دریافتی با شروع عملیات برداشت غلات در مناطق گرمسیری استان، تعداد کثیری از دلالان که عمدتاً غیر بومی بوده، وارد مناطق مختلف در سطح استان شده و با پرداخت قیمت‌های خارج از عرف محل، موجب جمع آوری و خروج بی‌رویه کاه، کلش و جو از سطح استان شده‌اند.

علی اقدسی بیان کرد: در سال جاری خشک‌سالی کم‌سابقه و فقر شدید مراتع و حتی مزارع، دامداران استان را با مشکل جدی تأمین علوفه برای دام‌های خود مواجه کرده و حضور بی‌سابقه و افزایش فوق‌العاده قیمت کاه موجب اعتراض شدید دامداران استان شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی ایلام تصریح کرد: این سازمان در راستای حمایت از این بخش از تولیدکنندگان مراتب نگرانی و نارضایتی دامداران را به استحضار دادستان کتباً اعلام کرده و در راستای پشتیبانی از دامداران و حمایت از تولید و تداوم آن دستور داد تا اطلاع ثانونی خروج هرگونه علوفه دامی از مبادی خروجی استان ممنوع اعلام شود.

وی ادامه داد: براساس دستور دادستان جابه‌جایی علوفه در داخل استان هیچ‌گونه ممنوعیتی نداشته و همچنین به دامداران استان نیز تأکید شد با توجه به حجم بالای تولید کاه و کلش در استان، از تعادل قیمت‌ها نسبت به روزهای اول و فرصت مناسب پیش‌آمده استفاده و اقدام به خرید کاه و کلش از زارعین استان کنند.

   مشکلات دامداران و عشایران

مدیرکل امور عشایری استان ایلام نیز بیان کرد: بالا رفتن قیمت کاه و کمبود علوفه برای پرورش دام، کاهش تولیدات دامی، افزایش قیمت این محصول و درنهایت نارضایتی قشر تولیدکننده و زحمت‌کش عشایر و دامدار ازجمله مشکلاتی است که باید مرتفع شود.

فرشاد یاسمی افزود: با توجه به اینکه ایلام از قطب‌های اصلی کشاورزی و دامپروری کشور محسوب می‌شود، درصورتی که نهاده‌های دامی مورد نیاز عشایر تأمین نشود، ادامه روند مذکور می‌تواند به این جایگاه ضربه وارد کند.

مدیرکل امور عشایری استان ایلام گفت: از سوی دیگر شیوع بیماری کرونا و گرفتاری کشورها در بحران امنیت غذایی باعث شده تا احتمال قاچاق کاه و کلش استان از طریق دلالان و افراد سودجو به کشورهای همسایه بالا برود.

   راه‌ حل‌های مبارزه با قاچاق

دادستان ایلام نیز گفت: دادستانی استان‌ها براساس دستور دادستان کل کشور به مقوله قاچاق دام زنده ورود کرده و با افراد خاطی به‌شدت برخورد خواهند کرد.

افشار خسروی‌زاد یادآور شد: ایران ازنظر تولید گوشت قرمز و سفید با کمبود روبه‌رو نیست، اما چرخه معیوب توزیع باعث مشکل شده است؛ دولت به‌جای پرداخت ارز دولتی و وارد کردن دام یا گوشت از کشورهای خارجی، همان اعتبار را برای خرید دام‌های مازاد داخل کشور صرف کند تا از معضل کمبود گوشت و هم مشکل دام‌های مازاد و نیز قاچاق احشام کاسته شود.

خسروی‌زاد با بیان اینکه اقداماتی نیز در جهت جلوگیری از قاچاق علوفه ازجمله ممنوعیت خروج آن از استان انجام شده، گفت: بدون شک دست دشمن نیز در نابه‌سامانی‌های قیمتی بازار مشاهده می‌شود، پس در این شرایط که کشور دچار مشکل شده، باید با هماهنگی تمامی دستگاه‌های مسئول مدیریت بهتری بر بازار داشته باشیم.

در سال گذشته حدود 18 هزار تُن نهاده دامی بین عشایر استان توزیع شده، این درحالی است که عشایر ایلام دارای یک میلیون و 400 هزار رأس دام سبک و سنگین هستند که بایستی با نظارت مسئولین مربوطه از قاچاق دام و علوفه در استان جلوگیری کرد.

شناسه خبر 40377