شناسه خبر:53416
1400/12/22 09:38:02
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خمین:

زیرساخت‌های گردشگری در خمین ضعیف است

سپهرغرب، گروه خبر: رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: زیرساخت‌های گردشگری نظیر تابلوهای راهنما و امکانات معرفی ظرفیت‌های گردشگری خمین ضعیف است.

«علی مشهدی» با اشاره به اینکه طرح مطالعاتی محور گردشگری دلیجان تا شازند توسط جهاد دانشگاهی استان مرکزی انجام شده، افزود: این طرح تمام شهرهای مسیر محور را در بر می‌گیرد.

وی ادامه داد: نبود تعامل بین دستگاه‌های اجرایی شهرستان برای جذب سرمایه‌گذار موجب توقف تکمیل این محور شده است و میراث فرهنگی به‌تنهایی نمی‌تواند موانع حوزه گردشگری را رفع کند.

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خمین تصریح کرد: مردم ساکن در روستاهای شهرستان نسبت به صنعت گردشگری و درآمد آن آگاهی ندارند و تاکنون اقدامی برای ارائه برنامه‌های آموزشی در این خصوص انجام نشده است.

مشهدی گفت: به‌منظور حمایت از هنرمندان، احیای صنایع دستی و اشتغال‌زایی، بازارچه صنایع دستی در حوزه تولید با هشت غرفه در خمین راه‌اندازی شده است.

وی توضیح داد: یک باب هتل و دو واحد اقامتی در شهر و چهار واحد بوم‌گردی در مناطق روستایی به‌منظور اقامت گردشگران در خمین راه‌اندازی شده است.

نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: رشد صنعت گردشگری در این شهرستان تکمیل‌کننده پازل اقتصادی این خطه است که باید مورد توجه مسئولان امر قرار بگیرد.

«علیرضا نظری» افزود: انتساب این شهرستان به بنیان‌گذار انقلاب اسلامی ظرفیت خوبی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری بوده، اما تابه‌حال از این ظرفیت استفاده جامع و کاملی نشده است.

وی ادامه داد: حضور بازدیدکنندگان از بیت تاریخی امام خمینی (ره) در خمین هیچ درآمدزایی برای این شهرستان ندارد؛ چراکه این بازدیدکنندگان بدون هیچ خریدی از این شهرستان عبور می‌کنند.

نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه تاکنون از ظرفیت بیت تاریخی امام (ره) در خمین به‌طور کامل استفاده نشده، گفت: این مکان تاریخی یکی از هفت اقلیمی است که بنیان‌گذار انقلاب اسلامی در آن سکونت داشته‌اند و باید این مهم با سازوکاری منطقی حداقل در داخل کشور معرفی شود.

نظری با اشاره به بازدید هزاران گردشگر داخلی و خارجی قبل از شیوع کرونا از بیت تاریخی امام خمینی (ره)، افزود: حضور این گردشگران آورده اقتصادی برای خمین نداشته است.

وی افزود: طرح اقامتی و تجاری در کنار بیت امام راحل در دست ساخت است و زمین این مجموعه را شهرداری و هزینه ساخت را مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) عهده‌دار شدند که می‌تواند گام بلندی در جهت تقویت صنعت گردشگری در این شهر باشد.

نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی توضیح داد: بیت تاریخی امام راحل در خمین ظرفیت خوبی برای حضور اردوهای راهیان نور و اردوهای دانش‌آموزی و دانشجویی هفت اقلیم است.

بخشدار کمره خمین نیز گفت: در سال 82 مصوبه مهمی برای تبدیل جنوب استان مرکزی به قطب گردشگری در قلب ایران و شکل‌گیری محور گردشگری خمین، دلیجان، محلات و شازند تصویب شد؛ اما پیش‌نیاز تحقق آن ارتقای جاده خمین- شازند است.

«احمد اسدی» افزود: شتاب‌بخشی به چهاربانده شدن جاده خمین- شازند یک ضرورت است؛ چراکه راه دسترسی ایمن و مطلوب نخستین زیرساختی بوده که مسافران و زائران استان‌های اصفهان، یزد و فارس از طریق محورهای ارتباطی خمین، قورچی‌باشی (کمره)، شازند، همدان، کردستان و کرمانشاه به کربلا در این خطه به آن نیاز دارند.

وی اظهار کرد: تحقق این جاده چهاربانده ضمن کوتاه کردن 70 کیلومتری مسافت می‌تواند اقتصاد گردشگری منطقه را به شکل اصولی متحول کند؛ چراکه پایه گردشگری حضور گردشگر در منطقه است.

بخشدار کمره ادامه داد: در این منطقه (بخش کمره) 15 روستا در مسیر جاده خمین - شازند است که با برنامه‌های جذاب می‌تواند در اقتصاد گردشگری با محوریت عرضه محصولات کشاورزی، باغی و صنایع دستی در کنار بوم‌گردی نقش‌آفرینی کند.

اسدی افزود: این مصوبه درصورت اجرایی شدن می‌تواند تحول شگرفی در بخش کمره خمین با وجود جاذبه‌های تاریخی نظیر دستکندهای تهیق، کلیسای لیلیان، قبرستان‌های ارامنه در لیلیان و رباط‌ها، حمام لکان و جاذبه‌های طبیعی و گردشگری کشاورزی ایجاد کند.

وی ادامه داد: در مصوبه چهاربانده شدن مسیر خمین- شازند ضمن اشاعه بوم‌گردی و مشاغل خانگی برای ساکنان محلی، در هر 10 کیلومتر سرویس بهداشتی و امکانات رفاهی مسافر پیش‌بینی شده که تحقق این خدمات بین راهی ضمن رضایتمندی گردشگران، بستر اشتغال‌زایی و تولید ثروت نیز خواهد بود.

بخشدار کمره تأکید کرد: فراهم کردن زیرساخت‌های گردشگری به‌تنهایی از عهده دهیاری و بخشداری‌ها خارج است، اگرچه راه‌اندازی بازارچه صنایع دستی و موزه یا پارک موزه دفاع مقدس در دست اقدام بوده، اما می‌طلبد مسئولان در فراهم کردن زیرساخت‌های گردشگری در این منطقه همکاری بیشتری داشته باشند.

   تیمره خمین ظرفیت ارزشمندی برای گردشگری علمی است

محقق سنگ‌نگاره‌های ایران که پژوهش‌های مفصلی درخصوص سنگ نگاره‌های تیمره خمین انجام داده است نیز گفت: منطقه تیمره از تقسیمات ایران باستان در دوره هخامنشیان است که دارای وسعتی در حدود 150 کیلومتر مربع و شامل تیمره سفلی و تیمره اولیا بوده است و به‌نوعی سنگ‌‌نگاره‌های این منطقه در مثلثی از استان لرستان، اصفهان و مرکزی جای گرفته که بیشترین آن‌ها نیز در خمین به‌ویژه در منطقه قیدو و مزاین کشف شده است.

«محمد ناصری‌فرد» افزود: سنگ‌نگاره‌ها متعلق به دوران مختلف است که کهن‌ترین آن‌ها به دوران پارینه‌‌سنگی، میان‌ سنگی، نوسنگی و عصر فلز برمی‌گردد و شگفت‌انگیزتر اینکه برخی از سنگ‌نگاره‌ها ورای این دوران هستند و به عصر یخبندان تعلق دارند، مانند شیرهای تاسمانی و دندان خنجری و انسان‌هایی که دارای ظاهری متفاوت از انسان‌های امروزی‌ هستند.

وی با بیان اینکه خاستگاه اصلی انسان‌ها فلات ایران بوده است که 40 هزار سال قبل دست به مهاجرت زدند و به سمت اروپا حرکت کردند، اضافه کرد: آثار، نقوش و سنگ‌نگاره‌هایی که در ایالات کالیفرنیا، نوادا، یوتا و همچنین کشور پرو کشف شده است با سنگ‌نگاره‌های ایران شباهت بسیار دارند و می‌توان گفت دلیل این شباهت مهاجرت انسان‌ها از فلات ایران به سایر نقاط دنیا بوده که به خلق آثاری هم‌خوان و شبیه به هم منجر شده است.

این محقق سنگ‌نگاره‌های ایران کهن‌ترین خط فارسی با قدمت دو هزار و 300 سال قبل از میلاد را متعلق به تیمره عنوان کرد و افزود: این خط در دره لوزدر خمین یافت شده است و امروز در کاخ نیاوران در معرض دید علاقه‌مندان قرار داشته و خوشبختانه از خطرات احتمالی در امان است، اما باید در این راستا و برای حفاظت مابقی این آثار برنامه منطقی و سیستماتیکی داشت، چراکه درصورت نبود حفاظت، این سرمایه و سنگ‌نگاره‌ها از بین خواهد رفت و یا به سرقت می‌رود.

ناصری‌فرد گفت: منطقه تیمره با این قابلیت منحصربه‌فرد که برای گردشگری علمی و تحقیقی دارد، اما زیرساخت‌های لازم برای پذیرایی از گردشگران علمی در قالب تورهای داخلی و خارجی در همه مقاطع سال در این منطقه فراهم نیست.

وی افزود: کمبود مکان‌های استقرار و اقامتی، راه دسترسی نامناسب و نبود تابلوی راهنمای نوشتاری برای بازدید گردشگران از عمده مشکلات سایت‌های مجموعه سنگ‌نگاره‌های تیمره خمین است.

این محقق سنگ‌نگاره‌های ایران اظهار کرد: سنگ‌نگاره‌های تیمره فرصت فراموش‌شده‌ای در صنعت گردشگری است؛ به‌طوری که با گذشت چند سال از کشف منطقه تیمره خمین تاکنون اقدامی برای توسعه گردشگری آن صورت نگرفته است.

ناصری‌فرد افزود: با توجه به ظرفیت‌های بالقوه و کشف سنگ‌نگاره‌های کهن در منطقه خمین علاقه‌مندان زیادی در عرصه ملی و بین‌المللی برای بازدید از این جلوه‌های باستانی وجود دارد و می‌طلبد که مسئولان فرصت را غنیمت شمرده و بستری پویا در تقویت صنعت گردشگری فراهم کنند.

وی ادامه داد: توسعه صنعت گردشگری در شهرستان خمین می‌تواند به‌عنوان یکی از عوامل ایجاد اشتغال، کاهش نرخ بیکاری، افزایش درآمد، معرفی توانمندی‌ها و داشته‌های فرهنگی این شهرستان مورد توجه قرار گیرد، چراکه درصورت فراهم کردن امکانات و زیرساخت‌های لازم گردشگران بسیاری از سراسر جهان جذب تیمره خواهند شد.

محقق سنگ‌نگاره‌های ایران گفت: کشورهای دیگر از سنگ‌نگاره‌ها موزه‌های مجازی و دیجیتالی راه‌اندازی کرده‌اند و حجم بالایی از درآمدها را رقم زده‌اند؛ درحالی که در کشور ما با برخورداری از این آثار ارزشمند کوچک‌ترین توجهی به این حوزه نشده است.

تقویت زیرساخت‌های لازم و معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرستانی با این ظرفیت عظیم، عزم جدی متولیان امر و هماهنگی برون‌دستگاهی نهادهای اجرایی را می‌طلبد که امید است در دولت سیزدهم نسبت به این مهم توجه ویژه بشود.

شهرستان خمین از توابع استان مرکزی دو هزار و 396 کیلومتر وسعت و 105 هزار نفر جمعیت دارد که در فاصله 61 کیلومتری اراک قرار است.

شناسه خبر 53416