سرپرست پایگاه باستانی و جهانی هگمتانه گفت: کنترل، پایش و جلوگیری از آسیب رسیدن به محوطه باستانی، آثار ارزشمند تاریخی و تأسیسات گردشگری در اثر آتشسوزی گیاهان فصلی مقولهای بوده که در محوطه باستانی هگمتانه بهصورت جدی درحال پیگیری است.

حسن سلطانی چهارشنبه 20 فروردینماه عنوان کرد: حفاظت از آثار بهجایمانده از ادوار گذشته و رفع هرگونه احتمال خطر آسیبزا، جزء وظایف است که در بحث کنترل آتشسوزی با وجود کنترل، پایش و جلوگیری از آسیب دیدن این آثار ارزشمند تاریخی و تأسیسات گردشگری، بعضاً آتشسوزیهای کنترلشده سیمای ناخوشایندی در محوطه باستانی هگمتانه بهوجود میآورد؛ بنابراین چالش رشد گیاهان فصلی بهدلیل بارشهای مناسب بهاری موجب پدیدهای شده که اکثر بناهای تاریخی با آن مواجه است.
سرپرست پایگاه باستانی و جهانی هگمتانه با بیان اینکه هرساله روشهای متنوعی برای کنترل حریق در فصل تابستان انجام میشود، افزود: طی چندسال گذشته در محوطه هگمتانه شاهد اجرای روشهای متفاوت برای کاهش وسعت حریق با هزینههای نسبتاً زیاد بودهایم که متأسفانه نتایج مطلوبی حاصل نشده است.
* چارهجویی با حضور متخصصین
وی در ادامه گفت: در بهمنماه سال گذشته با دعوت از متخصصین دستگاههای اجرائی مرتبط از قبیل سازمانهای محیط زیست، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، آتشنشانی شهرداری و برخی از متخصصین باتجربه در امور محوطههای باستانی، با تشریح تجارب و اقدامات انجامشده در سنوات گذشته و نقاط قوت و ضعف مدیریت بحران محوطه، با خرد جمعی کارشناسی، مناسبترین روش پیشنهاد شد.
* ممانعت کنترلشده از رشد گیاهان
سرپرست پایگاه باستانی و جهانی هگمتانه با اشاره به اینکه محدودیتهایی در راستای ایجاد آتشبُرهای شیاری محوطههای تاریخی وجود دارد، ادامه داد: قاعدتاً در آندسته از اراضی که در فصل تابستان بهعلت وجود گیاهان خشکیده دچار آتشسوزی میشود، میتوان با شخم زدن زمین توسط تراکتورها، آتشبُرهایی در زمین ایجاد کرد؛ اما در محوطههای باستانی با محدودیتهای بسیاری روبهرو هستیم. براساس تجربیات سنوات گذشته و نتیجهگیریهایی که توسط متخصصین انجام شد، ضمن بهرهگیری از سموم ممانعت از رشد گیاهان بهصورت کاملاً کنترلشده، در مسیرهای باستانی آثار اشکانی معابر فاقد گیاهان فصلی بهعنوان مهارکننده توسعه حریق اجرا کردیم تا ضمن حفظ پوشش گیاهی پیرامون مسیرهای گردشگری، صرفاً با ممانعت از رشد گیاهان در مسیرهای طولی و عرضی، از پیشروی حریقهای احتمالی در روزهای گرم تابستان در بقایای گیاهان خشکیده، جلوگیری کنیم.
* هزینه 2 میلیارد و 200 میلیون ریالی برای ایمنسازی محوطه باستانی
سلطانی با اشاره به وسیع بودن محوطه تپه باستانی هگمتانه، اظهار کرد: با توجه به وسعت محوطه باستانی هگمتانه ما توانستیم این طرح را در 30 هکتار از این محوطه بهویژه در مناطق پُرخطری که در سنوات گذشته دچار آتشسوزی شده بودند، اجرایی کنیم و لازم به ذکر است که تاکنون مبلغ دو میلیارد و 200 میلیون ریال برای این طرح هزینه شده است.
وی با بیان اینکه براساس نظر کارگروه تخصصی مناسبترین زمان برای کنترل گیاهان پس از رشد اولیه و جوانهها است، گفت: بهدلیل وجود پروتکلهای اداری روز دوم فروردینماه در پی تعطیلی رسمی موزهها و اماکن میراث فرهنگی در سالروز شهادت حضرت علی (ع)، اقدام اجرایی طرح مذکور آغاز شد و در پی پیشبینی مطلوبیت وضعیت آبوهوا و سرعت پایین وزش باد در ساعات اولیه بامداد هفتم فروردینماه، قبل از حضور گردشگران، با توجه به شرایط آبوهوایی حاکم بر منطقه در نقاطی که جهت باد به سمت اراضی فاقد گردشگری بود، اقدام تکمیلی نیز انجام شد.
سرپرست پایگاه باستانی و جهانی هگمتانه ادامه داد: با توجه به اقدامهایی که به بهترین شکل با نظر کارشناسان انجام شده، امید است بتوانیم بهخوبی از امر آتشسوزی در این محوطه باستانی ارزشمند در فصل گرم تابستان جلوگیری کنیم؛ چراکه ما موظف هستیم در حفظ این آثار و سپردنشان به نسلهای آینده بهواسطه اقدامات دلسوزانه، کوشا باشیم.
شناسه خبر 93507