گروه رسانه ای سپهر

آخرین اخبار:
شناسه خبر:100301

توسعه گلخانه‌ها، مسیر سبز رونق کشاورزی در استان مرکزی

توسعه گلخانه‌ها، مسیر سبز رونق کشاورزی در استان مرکزی
گلخانه‌ها امروز نه تنها یک انتخاب اقتصادی برای کشاورزان، بلکه ضرورتی علمی و راهبردی در مدیریت منابع آب و ارتقای امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود و در شرایطی که تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی و افت سطح آب‌های زیرزمینی تهدیدی جدی برای کشاورزی سنتی به شمار می‌رود، توسعه کشت گلخانه‌ای با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، امکان تولید پایدار، صرفه‌جویی چشمگیر در مصرف آب و افزایش چند برابری تولیدات بخش کشاورزی است.
گلخانه‌ها به‌عنوان یکی از پیشرفته‌ترین روش‌های تولید محصولات کشاورزی، نقش کلیدی در پاسخ به چالش‌های امروز بخش کشاورزی ایفا می‌کنند، در این سازه‌ها با کنترل دقیق عوامل محیطی همچون دما، رطوبت، نور و تهویه، شرایطی فراهم می‌شود که گیاهان بتوانند در تمام طول سال و حتی خارج از فصل طبیعی رشد کنند، این ویژگی، علاوه بر افزایش بهره‌وری، موجب ثبات عرضه محصولات در بازار و کاهش وابستگی به شرایط اقلیمی می‌شود.
رشد چشمگیر گلخانه‌های استان مرکزی، صادرات 20 میلیون دلاری محصولات در سال جاری
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی گفت: سطح گلخانه‌های استان تا پایان سال جاری با جهشی کم‌سابقه به 58 هکتار افزایش یافته و بیش از 50 درصد محصولات تولیدی شامل خیار، گوجه و فلفل به بازارهای خارجی صادر شده است و باید توجه داشت توسعه گلخانه‌ها علاوه بر صرفه‌جویی 60 درصدی در مصرف آب، زمینه صادرات 20 میلیون دلاری محصولات کشاورزی استان را فراهم کرده است.
احمد اسدی اظهار کرد: سطح گلخانه‌های استان مرکزی در پایان سال 1401 حدود 82 هکتار بود و بر اساس برنامه هفتم توسعه مقرر شده بود سالانه چهار هکتار به این میزان اضافه شود، اما در سال جاری با همکاری سازمان نظام مهندسی و حمایت دستگاه‌های اجرایی، سطح گلخانه‌ها با رشد چشمگیر به 58 هکتار افزایش یافته است، رشدی که در سنوات گذشته سابقه نداشته است.
وی افزود: حدود 250 هکتار از گلخانه‌های استان به تولید سبزی و صیفی شامل خیار، گوجه، فلفل و بادمجان اختصاص دارد و مابقی به تولید گل‌های زینتی از جمله گل‌های شاخه‌بریده، گلدانی و درختچه‌های زینتی می‌پردازد، کشاورزان به این باور رسیده‌اند که گلخانه‌ها بهترین راهکار برای افزایش بهره‌وری و کاهش مصرف آب هستند، چرا که عملکرد هر هکتار گلخانه حداقل 10 برابر فضای باز است و مصرف آب در مقایسه با کشت سنتی تا 60 درصد کاهش می‌یابد.
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی ادامه داد: با وجود چالش‌های کمبود انرژی و محدودیت گازرسانی، راهکارهایی برای استفاده از سوخت‌های جایگزین مانند گاز مایع (LPG) در حال بررسی است، این اقدام می‌تواند مشکلات تامین انرژی واحدهای گلخانه‌ای را برطرف کند.
اسدی عنوان کرد: استان مرکزی از نظر سطح زیرکشت گلخانه‌ای رتبه پنجم کشور را دارد و بیش از 50 درصد محصولات تولیدی استان صادر می‌شود، در سال جاری صادرات محصولات گلخانه‌ای استان به حدود 20 میلیون دلار رسیده است.
وی تاکید کرد: تمام واحدهای گلخانه‌ای استان مرکزی موظف به استفاده از مسئولین فنی تولید هستند و همین امر موجب ارتقای کیفیت محصولات و افزایش استقبال بازارهای هدف خارجی شده است.
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی در خصوص مسائل زیست‌محیطی نیز گفت: کشت گلخانه‌ای کاملاً منطبق با ضوابط زیست‌محیطی است، چرا که تنها شرایط محیط کشت بهینه‌سازی می‌شود و از بذرهای با عملکرد بالا و تکنولوژی‌های نوین مانند کشت هیدروپونیک استفاده می‌شود که نه تنها مغایرتی با اصول زیست‌محیطی ندارد بلکه موجب افزایش بهره‌وری و کاهش فشار بر منابع طبیعی می‌شود.
اسدی خاطرنشان کرد: توسعه گلخانه‌ها در استان مرکزی علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب و افزایش بهره‌وری، زمینه‌ساز صادرات پایدار و ارتقای جایگاه استان در کشاورزی نوین کشور شده است.
حمایت‌های مالی برای احداث گلخانه
وی در خصوص حمایت‌های سازمان جهاد کشاورزی از احداث گلخانه و حمایت از گلخانه‌داران نیز تصریح کرد: پرداخت تسهیلات برای گلخانه در اولویت برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی است.
معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی اظهار کرد: 80 درصد سرمایه احداث گلخانه به عنوان تسهیلات به متقاضی پرداخت و 20 درصد نیز سهم متقاضی است و برای نوسازی، تجهیز و تکمیل گلخانه نیز از محل اعتبارات مکانیزاسیون تسهیلات پرداخت می‌شود.
اسدی در خصوص هزینه‌های تمام شده احداث گلخانه نیز گفت: احداث هر مترمربع گلخانه به طور متوسط حدود 20 تا 25 میلیون تومان هزینه دارد و نکته قابل توجه این است که بعد از حدود یک سال و نیم سودآوری و برگشت سرمایه حاصل می‌شود.
تولید گل رز در گلخانه تا پنج برابر کشت سنتی افزایش می‌یابد
گلخانه‌دار استان مرکزی با بیش از هزار و 800 متر مربع سطح زیرکشت که به تولید گل رز اختصاص دارد، گفت: تولید گل رز در گلخانه به دلیل کنترل آفات، مدیریت اقلیم و استفاده از کشت هیدروپونیک، تا پنج برابر بیشتر از کشت سنتی است و کیفیت محصول نیز به مراتب بالاتر خواهد بود.
امیر فیضیان که از سال 1388 فعالیت خود را با احداث گلخانه آغاز کرده است، افزود: سالانه حدود 124 هزار شاخه گل رز در این گلخانه تولید می‌شود، هرچند صادرات به‌طور مستمر در سال‌های اخیر انجام نمی‌شود، اما در برخی مناسبت‌ها و اعیاد، محصولات گلخانه‌ام به بازارهای خارجی راه یافته است.
وی با اشاره به تفاوت‌های کشت گلخانه‌ای و سنتی گفت: گلخانه امکان کنترل آفات و بیماری‌ها را فراهم می‌کند و مواد غذایی مورد نیاز گیاه به‌طور دقیق‌تر تأمین می‌شود، همین امر موجب افزایش راندمان تولید و ارتقای کیفیت محصول می‌شود.
این گلخانه‌دار ادامه داد: یکی از مزایای مهم کشت گلخانه‌ای، صرفه‌جویی در مصرف آب و امکان تولید خارج از فصل است که از نظر اقتصادی برای کشاورزان توجیه‌پذیر است، البته هزینه اولیه احداث گلخانه بالاست، اما در صورت سرمایه‌گذاری مناسب، این هزینه در مدت کوتاهی جبران شده و به سودآوری می‌رسد.
فیضیان خاطرنشان کرد: عملکرد گلخانه در مقایسه با کشت سنتی تا پنج برابر افزایش دارد و کیفیت محصول نیز قابل قیاس با فضای باز نیست، به همین دلیل به کشاورزان توصیه می‌کنم با وجود هزینه‌های اولیه، به سمت کشت گلخانه‌ای حرکت کنند.
وی تاکید کرد: کشت گلخانه‌ای با بهره‌وری بالا، مصرف آب کمتر و امکان تولید خارج فصل، آینده‌ای پایدار برای کشاورزی استان مرکزی رقم خواهد زد.
تولید سبزی و صیفی در گلخانه‌ها راهی مطمئن برای مقابله با کم‌آبی است
یکی از گلخانه‌داران سبزی و صیفی استان مرکزی نیز گفت: کشت سبزی و صیفی در گلخانه‌ها علاوه بر افزایش کیفیت محصول، مصرف آب را به شکل چشمگیری کاهش می‌دهد و امکان تولید پایدار در شرایط کم‌آبی استان را فراهم می‌سازد.
محمد معصومی که سال‌ها تجربه فعالیت گلخانه‌ای دارد، اظهار کرد: سطح گلخانه او به تولید انواع سبزی و صیفی از جمله خیار، گوجه و فلفل اختصاص یافته و این محصولات به دلیل شرایط کنترل‌شده محیط گلخانه، کیفیت بالاتری نسبت به کشت فضای باز دارند.
وی افزود: یکی از مهم‌ترین مزایای گلخانه، امکان تولید در تمام فصول سال است، در شرایطی که کشاورزی سنتی وابسته به فصل و شرایط اقلیمی است، گلخانه‌ها با کنترل دما، رطوبت و نور، تولید خارج فصل را ممکن می‌سازند و همین امر باعث افزایش درآمد و ثبات اقتصادی کشاورزان می‌شود.
این گلخانه‌دار ادامه داد: مصرف آب در گلخانه‌ها به‌طور قابل توجهی کمتر از کشت سنتی است و این موضوع در استان مرکزی که با بحران کم‌آبی مواجه است، اهمیت ویژه‌ای دارد، علاوه بر این، مدیریت بهتر آفات و بیماری‌ها در محیط گلخانه موجب کاهش استفاده از سموم و ارتقای سلامت محصول می‌شود.
معصومی خاطرنشان کرد: باتوجه به نیاز روزافزون بازار به محصولات تازه و سالم، توسعه گلخانه‌ها می‌تواند آینده‌ای مطمئن برای کشاورزی استان رقم بزند، سبزی و صیفی تولیدی در گلخانه‌ها نه تنها کیفیت بالاتری دارند بلکه قابلیت عرضه به بازارهای داخلی و خارجی را نیز پیدا کرده‌اند.
وی تاکید کرد: گلخانه‌ها امروز به‌عنوان راهکاری علمی و اقتصادی، هم در مدیریت منابع آب و هم در ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی نقش کلیدی دارند و توسعه آن‌ها می‌تواند کشاورزی استان مرکزی را به سمت پایداری و سودآوری بیشتر هدایت کند.
این گلخانه‌دار در خصوص هزینه‌های احداث و سودآوری نیز تصریح کرد: هزینه‌های احداث گلخانه قابل توجه و نیاز به سرمایه‌گذاری اولیه با توان مالی مناسب را دارد، اما حداکثر در مدت سه سال آورده کشاورز جبران و سوددهی مناسبی حاصل می‌شود.
ارسال نظر

سوال: رنگ برف؟ Sefid

*شرایط و مقررات*
کلمه امنیتی را بصورت حروف فارسی وارد نمایید
بعنوان مثال : پایتخت ارمنستان ؟ ایروان
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار