شناسه خبر:37218
1399/12/6 11:11:52

سپهرغرب، گروه خبر: تعلل و سردرگمی مسئولان اقتصادی استان کرمانشاه باعث شده که خام فروشی «قیر طبیعی» ادامه پیدا کند، این در حالی است که چندی پیش و برای نخستین‌بار در جهان یک جوان کرمانشاهی توانسته بود از قیر، فلزات سنگین استخراج کند، کشفی که پایان خام فروشی قیر طبیعی است، اما هنوز هم اراده‌ای برای اصلاح روند فعلی وجود ندارد.

هشتاد سال پیش بود که شرکت بیتومکس قیر طبیعی را در ایران کشف کرد و با همکاری وزارت نفت ایران محصولاتی چون قیر اصلاح شده، انامل، ماستیک و پرایمر تولید می‌کرد. در ابتدای کشف این نوع محصول بدلیل نفتی بودن منبع آن وزارت نفت بر آن مالکیت نموده اما به‌دلیل بروکراسی اداری جهت صادرات، از زیر مجموعه شرکت ملی نفت ایران خارج و به وزارت صنایع و معادن ایران واگذار شد.

قیر طبیعی در کشورهای محدودی وجود دارد. از قیر در صنایع مختلفی از جمله گل حفاری برای کنترل کردن دیواره چاه، مخلوط کردن با آسفالت جهت سفت کردن و جلوگیری از گچل شده آن همچنین کم کردن ضخامت آسفالت، جوهر پرینتر و رنگ جهت پایدار نمودن جوهر و ریخته‌گری فلزات و لوازم آرایشی و... استفاده می‌شود.

مورخ 25 بهمن ماه بود که «حسین بهرامی» از جوانان نخبه کرمانشاهی از استخراج «پنتااکسید وانادیوم» از قیر طبیعی خبر داد. وی که رتبه چهارم کنکور در رشته مهندسی صنعت نفت و فارغ‌التحصیل دانشگاه امیرکبیر است توانسته برای نخستین‌بار در جهان به این فناوری دست یابد که این موضوع باعث شد پیگیری‌ها جهت بررسی وضعیت معادن قیر طبیعی در کرمانشاه را آغاز کنیم.

ایران با دارا بودن یک درصد جمعیت جهان، هفت درصد معادن قیر طبیعی دنیا را در خود جا داده است که بیش از 70 درصد این معادن در استان کرمانشاه و شهرستان گیلانغرب است؛ اما آنچه که اکنون مورد بحث است، نبود کارخانه و صنایع تبدیلی در استان است که همین باعث شده تمامی قیرطبیعی استخراج‌شده از معادن استان به‌صورت خام بفروش برسد. اقدامی که خلاف دستورات مقام معظم رهبری است.

مسئولین استان کرمانشاه بارها وعده ایجاد کارخانه جهت صنایع تبدیلی از قیر طبیعی را داده‌اند که متأسفانه تا کنون عملی نشده است که البته رئیس سازمان صمت استان کرمانشاه عدم ارسال گزارش تحقیقی شرکت پژوهش مواد معدنی ایران را یکی از موانع اصلی عدم ایجاد کارخانه صنایع تبدیلی در گیلانغرب می‌داند.

محسن دارابی اظهار کرد: تعداد 26 معدن قیر طبیعی شناسایی‌شده که عمده آنان فعال است.

وی میزان ذخیره شناسایی‌شده را 10 میلیون تن اعلام کرد که معدن‌کاران در سال بیش از یک‌میلیون تن آن را استخراج می‌کنند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه با بیان اینکه جهت احداث کارخانه صنایع تبدیلی در حال تلاش هستیم تصریح کرد: چندین سال پیش شرکت پژوهش مواد معدنی ایران مطالعات خود در معادن گیلانغرب را آغاز کرد اما متأسفانه تاکنون نتیجه گزارش مطالعات ارسال نشده است.

دارابی، وجود کارخانه صنایع تبدیلی را یک امر ضروری برای استان جهت پیشگیری از خام فروشی قیرطبیعی دانست و با بیان اینکه احداث کارخانه باعث ایجاد اشتغال برای مردم منطقه خواهد شد، درخصوص مشکلات معدنکاران گفت: دبیرخانه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در سازمان صمت است که تاکنون هیچ‌گونه درخواست بررسی مشکلی از سوی معدن‌کاران به دبیرخانه ارسال نشده است که در صورت ارسال هرگونه درخواست، موضوع را پیگیری خواهیم کرد.

     بخش خصوصی سرمایه‌گذاری کند

فرماندار شهرستان گیلانغرب اظهار کرد: در شهرستان 24 معدن قیر طبیعی وجود دارد که 12 معدن فعال است.

کوروش محمودیان افزود: از قیر طبیعی می‌توان بیش از 80 محصول تولید کرد و این نیازمند صنایع تبدیلی در سطح استان و شهرستان است که متأسفانه تا کنون چنین موضوعی محقق نشده است و فقط در حد سه محصول در سطح شهرستان تولیدات داریم.

وی با بیان اینکه بخش خصوصی باید جهت سرمایه‌گذاری ورود کند گفت: درخواست‌های نیز از مسئولین دولتی جهت احداث کارخانه صنایع تبدیلی داشته‌ایم که هنوز محقق نشده است.

فرماندار گیلانغرب میزان اشتغال در معادن این شهرستان را 95 نفر اعلام و تصریح کرد: این میزان از اشتغال در این حجم از معادن مناسب نیست، بنابراین وجود صنایع تبدیلی در شهرستان امری ضروری است که می‌تواند در کنار ایجاد اشتغال، مانع از خام‌فروشی نیز شود.

     خانه صنعت: سرمایه‌گذار هست، دانش نیست!

رئیس خانه صنعت و معدن استان کرمانشاه نیز اظهار کرد: معادن قیر طبیعی در استان بی‌نظیر است اما متأسفانه فقط خام‌فروشی می‌شود که در سفر اخیر معاون اول رئیس جمهور به کرمانشاه، ایجاد کارخانه‌های صنایع تبدیلی در استان را از وی مطالبه کردیم.

جهانبخش شکری افزود: موضوع صنایع تبدیلی در قیر طبیعی با دیگر موارد متفاوت است، به‌عنوان مثال اکنون می‌دانیم که از معادن سنگ آهن می‌توان چه محصولی را تولید کرد؛ اما متأسفانه هنوز نمی‌دانیم از قیر طبیعی چه محصولی تولید می‌شود، بنابراین دانشگاه‌ها و دولت باید پای‌کار بیایند و دانش تولیدات محصول از قیر طبیعی را به سرمایه‌گذار ارائه کنند؛ سرمایه‌گذار جهت ایجاد کارخانه صنایع تبدیلی از قیر طبیعی در استان وجود دارد اما دانش آن وجود ندارد.

معاون استاندار: سرمایه‌گذار و دانش نداریم!

هدایت حاتمی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه به‌صورت کوتاه‌، گفت: برای صنایع تبدیلی از قیر طبیعی برنامه داریم اما سرمایه‌گذار و دانش نداریم؛ در صورت وجود سرمایه‌گذار و دانش آن صد درصد حمایت خواهیم کرد.

     نماینده گیلانغرب: وزیر صمت وعده سرمایه‌گذاری داده است

نماینده مردم شهرستان‌های سرپل‌ذهاب، قصرشیرین و گیلانغرب ضمن مهم شمردن موضوع صنایع تبدیلی اظهار کرد: معادن قیر طبیعی در حوزه بنده بسیار است اما متأسفانه این ماده باارزش به‌صورت خام به‌فروش می‌رسد و تمامی ارزش‌افزوده آن از شهرستان و استان خارج می‌شود.

شهریار حیدری افزود: طی صحبت با وزیر صنعت، معدن و تجارت از وی درخواست داشتیم که در شهرستان گیلانغرب سرمایه‌گذاری شود و وی در این خصوص وعده مساعدت داده است.

وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاران باید با مشارکت معدن کاران صنایع تبدیلی را ایجاد کنند، گفت: احداث کارخانه در شهرستان باعث ایجاد اشتغال و ارزآوری می‌شود.

     علم و ثروت هست اما مدیریت خیر!

به گزارش خبرگزاری فارس سال 1399 از سوی مقام معظم رهبری سال «جهش تولید» نام گرفت. فلسفه این نام‌گذاری‌ها از سوی رهبر انقلاب این است که جهت کلی و کلان کشور در طی یک سال تعیین و تبیین شود و دولت و تمامی دستگاه‌های اجرایی کشور موظف و ملزم به اجرای این سیاست‌ها هستند.

جهش تولید در پیوند مستقیم با بخش صنعت کشور است و اساساً نمی‌توان بدون رشد صنعتی کشور، جهشی در تولید را متصور بود. جهش تولید، یک معنای مشخص دارد و آن جهش در تولید کالاهاست و نه خام‌فروشی مواد اولیه.

خام‌فروشی و صادرات صنایع معدنی، از دو نظر با سیاست‌های کلان نظام که از سوی رهبری تبیین می‌شود، مغایرت آشکار دارد. رهبری در طول چند دهه گذشته بارها و بارها به صراحت، با خام فروشی مواد معدنی مخالفت کرده‌اند. از جمله این که ایشان در جمع مسئولان دولت یازدهم در بیانات خود بازار نفت را که با یک اشاره قدرت‌ها و در پی آن اقدامات عناصر خبیث منطقه، از 100 دلار به 40 دلار می‌رسد را یک بازار غیرقابل اطمینان دانستند و بخش معدن را از بهترین جایگزین‌ها برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی عنوان کردند، البته معظم‌له اظهار داشتند که در معدن باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده و از خام‌فروشی نیز جلوگیری شود.

سخنان معاون اقتصادی استاندار کرمانشاه را می‌توان مغایر سیاست‌های کلان کشور در جهش تولید دانست، چراکه وی ایجاد کارخانه‌های صنایع تبدیلی را فقط منوط به وجود سرمایه‌گذار و دانش می‌داند و نقش مهم دولت در جهش تولید، ایجاد اشتغال و جلوگیری از خام‌فروشی را نادیده می‌گیرد، درحالی‌که دولت به‌عنوان قوه مجریه کشور نقش ویژه و مؤثری در این بین دارد که متأسفانه با بی‌توجهی و کم‌کاری‌ها، به‌جای رشد و توسعه صنایع معدنی، شاهد خام‌فروشی آنان هستیم.

امید است که مسئولان دولتی با تلاشی بیشتر در جهت ایجاد صنایع تبدیلی در استان قدم بردارند و از فروش خام این سرمایه عظیم خدادادی جلوگیری کنند که این امر نه تنها باعث ایجاد اشتغال، بلکه مانع از خروج ارز از کشور و حتی ارزآوری خواهد شد. در واقع علم و ثروت در کرمانشاه وجود دارد اما مدیریت خوب، کاربلد و دقیق خیر!

شناسه خبر 37218