شناسه خبر:86251
1403/6/19 14:19:00

با توجه به پیگیری‌های انجام شده، حساب‌های سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها نزد حساب واحد خزانه قرار دارد و به این ترتیب کلیه ورودی‌ها و خروجی‌ها توسط خزانه‌داری کل کشور کنترل می‌شود.

در بحث بودجه تبصره هشت که همان تبصره مربوط به یارانه‌ها است، شاهد هستیم که منابع و مصارف آن در سرجمع بودجه محاسبه نمی‌شود. به عبارت دیگر همواره از این تبصره که تا پیش از این به‌عنوان تبصره 14 معروف بود، به‌عنوان بودجه دوم یاد می‌شود؛ چراکه در حقیقت بودجه‌ای قابل توجه و مجزا در دل بودجه اصلی دولت در نظر گرفته شده است.
با این حال این سؤال وجود داشت که آیا مشابه همین موضوع در بحث حساب‌های این منابع و مصارف نیز صادق است؟ یعنی آیا منابع هدفمندسازی یارانه‌ها وارد حساب خزانه می‌شود و سپس به ذی‌نفعان پرداخت می‌شود و یا اینکه حساب‌هایی خارج از خزانه برای این منظور در نظر گرفته شده و در حقیقت شاهد شکل‌گیری خزانه دومی نیز هستیم.
*آیا هدفمندسازی یارانه‌ها خزانه دوم است؟
طیبه حسینی در خصوص نحوه تأمین و پرداخت منابع مربوط به پرداختی‌های سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها که شامل مواردی ازجمله خرید تضمینی گندم، پرداخت‌های مربوط به دارویار، بهزیستی و کمیته امداد، یارانه‌های نقدی و... می‌شود، گفت: منابعی که مربوط به پرداختی‌های سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها است به حساب این سازمان نزد خزانه‌داری کل کشور (در چارچوب حساب واحد خزانه) واریز می‌شود.
وی افزود: در زمان انجام پرداخت‌ها منابع مورد نظر به حساب بانک یا بانک‌های عامل واریز می‌شود و در همان روز از طریق این بانک‌ها در اختیار ذی‌نفعان قرار می‌گیرد. به طور مثال در بحث خرید تضمینی گندم بانک کشاورزی به‌عنوان بانک عامل و در بحث پرداختی‌های بهزیستی و کمیته امداد، بانک رفاه به‌عنوان بانک عامل هستند. همچنین در بحث پرداخت یارانه نقدی کلیه بانک‌های کشور به‌عنوان بانک‌های عامل پرداخت کننده در نظر گرفته می‌شوند.
گفتنی است، با توجه به این توضیحات می‌توان نتیجه گرفت که حساب‌های درآمد و هزینه‌ای سازمان هدفمندسازی نیز مانند سایر دستگاه‌های دولتی در حساب واحد خزانه تجمیع شده و به این ترتیب سطح کنترل و نظارت خزانه بالاتر رفته است؛ به‌ویژه آنکه به‌نظر می‌رسد بحث پرداخت به ذی‌نفع نهایی نیز تا حد زیادی پیاده‌سازی شده به نحوی که اخیراً سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها به‌طور دقیق اعلام کرده است که 817 هزار و 657 نفر از کشاورزان در بحث خرید تضمینی گندم به دولت کالا فروخته‌اند.
به این ترتیب می‌توان گفت که احتمالاً در بحث دستگاه‌های دولتی یا شبه‌دولتی به‌جز موارد استثنا و خاص دیگر کمتر دستگاهی هست که از قواعد حساب واحد خزانه مستثنا باشد.


منبع: خبرگزاری تسنیم

شناسه خبر 86251