شناسه خبر:94866
1404/3/21 18:27:00

رئیس امور عشایری استان همدان از رکوردشکنی در اصلاح نژاد و بهره‌وری گوسفندان عشایر این استان خبر داد و گفت: افزایش 64 درصدی میزان بره‌گیری از دام‌های عشایر در استان همدان از مزایای اصلاح نژاد دام‌ها بوده است.

جعفر کاویانی‌دلشاد اظهار کرد: از ابتدای سال‌ جاری تا خردادماه تعداد هشت هزار رأس از گوسفندان عشایر استان همدان از طریق هم‌زمان‌سازی فحلی بهره‌وری و نیز بره‌گیری بیشتری در گله‌های عشایر داشته‌اند که این آمار در مقایسه با زایش‌هایی است که به روش معمولی انجام گرفته و افزایش 64 درصدی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: با استفاده از روش‌های نوین علمی ازجمله هم‌زمان‌سازی فحلی، استفاده از قرص‌های آهسته رهش و E سیلینیوم که مورد استقبال قرار گرفته، طی دو سال اجرای طرح، دام عشایر استان از یک‌هزار رأس، به هشت هزار رأس افزایش پیدا کرده است.
کاویانی‌دلشاد با اشاره به مزایای روش هم‌زمان‌سازی فحلی و بهره‌وری آن، تصریح کرد: انجام دو زایش طی سه سال در گله‌های زیر پوشش طرح و نیز افزایش بره‌گیری به میزان 64 درصد یکی از مزایا بوده که در این رابطه در یک گله یک‌هزار رأسی طی 14 ماه می‌توان مبلغ سه میلیارد و 200 میلیون تومان افزایش درآمد در مقایسه با روش معمولی داشت.
وی همچنین گفت: با توجه به کوچ‌رو بودن عشایر با روش هم‌زمان‌سازی فحلی می‌توان زمان زایش گله را تنظیم کرد تا در زمانی زایش گله‌ها انجام گیرد که عشایر در منطقه ییلاق یا قشلاق بوده و درحال کوچ نیستند.
کاویانی‌دلشاد با اشاره به دیگر مزایای هم‌زمان‌سازی فحلی، افزود: در این روش بره‌های به‌دست‌آمده هم‌سن و هم‌وزن هستند که این مهم علاوه‌بر جلوگیری از تلفات، باعث تغذیه و مدیریت یک‌دست و مناسب و حتی فروش دام‌ها به‌صورت یک‌جا، با یک وزن و یک سن می‌شود.
ای‌ن مقام مسئول در ادامه یکی از مشکلات اصلی این طرح را گران شدن هورمون دانست و گفت: خوشبختانه در این راستا دولت در گله‌های زیر پوشش‌ کمک‌های لازم را کرده و نیمی از هزینه را پرداخت می‌کند.
وی اضافه کرد: در راستای انجام مبارزه با کنه و پشم‌چینی و نیز انجام سونوگرافی دام‌های زیر پوشش، طرح هم‌زمان‌سازی فحلی با شرکت‌های دانش‌بنیان درحال انجام کار و ارتباط بوده و از آن‌ها در راستای کاربردی کردن یافته‌های علمی استفاده بهینه انجام می‌گیرد.
کاویانی‌دلشاد همچنین بیان کرد: تاریخ ورود دام‌های عشایر به استان پانزدهم اردیبهشت‌ماه تا پانزدهم آبان‌ماه بوده و عشایر کوچ‌رو در این مدت در استان حضور دارند و بعد از آن در مناطق قشلاقی شامل استان‌های خوزستان، استان ایلام، استان لرستان و کرمانشاه خواهند بود.
وی اظهار کرد: درخصوص خدمات‌رسانی به قشر تولیدکننده عشایر، تمامی دستگاه‌های اجرایی طبق آیین‌نامه سامان‌دهی عشایر به وظیفه خود عمل کرده و خدمات لازم شامل تأمین آب شرب، توزیع پنل خورشیدی و آموزش فرزندان عشایر و سایر اقدمات را انجام می‌دهند.
کاویانی‌دلشاد اضافه کرد: عشایر استان همدان با چهار هزار خانوار و با جمعیتی افزون‌بر 14 هزار نفر، ضمن دارا بودن 500 هزار رأس دام سبک، 20 درصد از گوشت قرمز استان را با حداقل امکانات تولید می‌کنند که با این میزان تولید بیشترین بهره‌وری را دارند.

شناسه خبر 94866