گروه رسانه ای سپهر

آخرین اخبار:
شناسه خبر:12734
سپهرغرب بررسی کرد:

ساماندهی پسماندهای شهر جهانی لالجین در ابتدای راه

ساماندهی پسماندهای شهر جهانی لالجین در ابتدای راه

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: لالجین به‌عنوان شهر جهانی سفال و سرامیک دارای کارگاه‌های متنوع سفال و سرامیک است، اما گاهی برخی ناملایماتی‌ها مشکلاتی را برای کوچک‌ترین شهر جهان ایجاد می‌کند چنان‌که اگر این روزها سری به این شهر بزنید از سه کیلومتری لالجین تا چشم کار می‌کند شاهد نخاله‌های چینی بهداشتی و سرامیک شکسته رهاشده خواهید بود که فضای ناخوشایندی را ایجاد کرده‎است.

وجود این ضایعات و نخاله‌ها تا جایی پیش رفته‌ که رودخانه «قوری‌چای» پرشده و در اطراف آن هم زمین‌های کشاورزی در امان نیستند. این نخاله‌ها در شهر جهانی لالجین به یک تهدید بزرگ محیط زیستی بدل شده‌‎ و همه دستگاه‌های متولی نیز حل این مشکل را مهم می‌دانند و معتقد هستند که باید این نخاله‌ها جمع‌آوری و به نقطه‌ای دور از شهر انتقال یابند و یا هرچه زودتر بازیافت شوند.

طی سال جاری با انباشت ضایعات سفال و سرامیک کارگاه‌های داخل شهر و قالب‌های گچی و سرامیکی واحد‌های تولیدی مستقر در شهرک سفال و سرامیک لالجین بستر رودخانه فصلی «قوری‌چای» پر شده بود چنانکه در پی بارندگی‌های سیلابی می‌توانست مشکل‌ساز شود؛ پس با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا با معصومه پارچیان، رئیس اداره محیط زیست شهرستان بهار دراین‌باره گفت‌وگویی را ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

رئیس اداره محیط زیست شهرستان بهار با بیان اینکه مشکل پسماند سفال شهر جهانی لالجین به سه و یا حتی چهار دهه قبل بازمی‌گردد، گفت: باوجود افزایش تولید سفال در این شهر طی دهه‌ها سال گذشته، اما متأسفانه برنامه‌ای برای دفع و یا بازیافت این پسماندها ارائه نشده‎است.

معصومه پارچیان اظهار کرد: ازآنجاکه حرفه قالب ساکنان این شهر، سفالگری بوده‎است کلیه پسماندها در حریم رودخانه قوری‎چای و یا اطراف جاده‌ها رها شده‌است.

وی با اشاره به اینکه طبق برنامه تدوین‌شده طی چهار سال گذشته در بدو امر با یک سرمایه‌گذار فعال در حوزه ساخت قالب‌های گچی وارد مذاکره شدیم، ادامه داد: این مهم خوشبختانه انجام شد و در حال حاضر پسماند شهرک صنعتی لالجین که قبلاً در اطراف شهرک و محل‌های غیرمجاز رها می‌شد و درعین‌حال سهم عمده پسماند را به خود اختصاص می‎داد توسط این سرمایه‌گذار به چرخه تولید بازگردانده می‌شود.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان بهار عنوان کرد: نحوه کار به‌گونه‌ای است که این پسماندها توسط سرمایه‌گذار در یک محل جمع‌آوری و به شرکت‌های سیمان جهت بازیافت ارسال می‌شود.

پارچیان با اشاره به اینکه در خصوص پسماند سفال داخل شهر لالجین نیز بخشی از آن توسط سرمایه‌گذار پسماندهای شهرک جمع‌آوری می‌شود، تصریح کرد: تا پیش از تدوین برنامه ساماندهی پسماندها این شهر، سایت جمع‌آوری پسماندهای سفال و نخاله‌های ساختمانی نداشت اما از سه ماه گذشته شهرداری لالجین محلی را با عنوان محل بازیافت پسماندهای سفال و نخاله‌های ساختمانی جانمایی و مجوزهای لازم را نیز از محیط زیست با عنوان محل بازیافت دریافت کرده‎‏است.

وی با تأکید بر اینکه محل موردنظر محل دفع و یا دفن این پسماندها نیست، افزود: طبق برنامه‌ریزی و رایزنی که با شهردار لالجین داشتیم مجوز صادرشده با عنوان بازیافت است که در آینده با تأمین اعتبار، دستگاه خردکن و دانه‌بندی در آن مستقر می‎شود.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان بهار با اشاره به اینکه یقیناً اجرای کامل طرح محل بازیافت پسماندهای شهری زمان‌بر خواهد بود، خاطرنشان کرد: تحقق این امر طبق برنامه‌ریزی‌ها حتمی است.

پارچیان با تأکید بر اینکه همچنان مشکل محیط زیستی بر اثر انباشت پسماندها طی 40 سال گذشته در حریم رودخانه قوری‎چای و اطراف جاده پابرجاست، ابراز کرد: البته در سیل فرودین‎ماه با دستور فرماندار، بخشی از پسماندها با همکاری افراد محلی پاک‌سازی شد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بستر رودخانه در پی پاک‌سازی‌های انجام‌شده آزاد است، یادآوری کرد: بااین‌وجود حریم رودخانه همچنان مملو از پسماندهای سفال شهرک صنعتی و شهر لالجین است.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان بهار با بیان اینکه در خصوص پاک‌سازی حومه راه‌ها نیز رایزنی با راهداری شهرستان آغازشده، گفت: رایزنی‌های مقدماتی انجام‌شده اما هنوز سرمایه‌گذاری جهت جمع‌آوری این پسماندها و بازیافت آن‌ها ورود نکرده‎است.

پارچیان، گریزی هم به ساماندهی پسماندهای خانگی شهر لالجین زد و اذعان کرد: طی سال‎‌های گذشته پسماندهای عادی و خانگی از طریق شهرداری لالجین جمع‌آوری و در یک محل غیرمجاز انباشت و رها می‌شد که این مسئله مشکلات متعددی ازجمله حضور زباله‎گردها و نفوذ شیرابه به زمین‌های کشاورزی و منابع زیرزمینی را در پی داشت.

وی تصریح کرد: از ابتدای سال جاری یک محل جدید از طریق شهرداری با عنوان ایستگاه موقت به ما معرفی شد و در حال حاضر زباله‌ها به‌صورت روزانه به این محل منتقل و بعد از افزوده شدن زباله‌های اطراف شهر لالجین، این حجم از زباله به محل سازمان مدیریت پسماند شهرداری همدان منتقل می‌شود.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان بهار با بیان اینکه خوشبختانه در حال حاضر ایستگاه‌های موقت پسماند در شهرهای لالجین، بهار و صالح‌آباد فعال هستند، گفت: بازهم تأکید می‌کنم در این ایستگاه‌ها دفع و یا دفن زباله نداریم، بلکه محل استقرار موقتی برای جمع‌آوری زباله‌ها و انتقال آن‎ به مرکز ناحیه شمالی استان است.

مع‌الوصف؛ به نظر می‌رسد خوشبختانه گام‌های نخست برای ساماندهی پسماندهای سفالی و خانگی در شهر جهانی سفال برداشته‌شده؛ اما نکته اینجاست که باوجود تلاش‌های بی‌شائبه محیط زیست استان و شهرستان دررسیدن به این موفقیت، هنوز به دلیل عدم همراهی برخی مدیران استانی و شهرستانی به‎خصوص نماینده این شهرستان در مجلس در آغاز راه هستیم که انتظار می‌رود نماینده مردم بهار و نیز مدیران شهرستانی و استانی برای جذب سرمایه‌گذار در بخش‌هایی همچون ایجاد سایت نخاله‌های ساختمانی و سفالی شهر لالجین و نیز سایت زباله شهری ورودی جدی داشته باشند.

بی‎شک اگر شهرداری به‌تنهایی بخواهد در این بخش ورود کند به دلیل محدودیت منابع مالی تا سال‌ها بعد نیز نمی‌توان شاهد تکمیل چرخه بازیافت در این شهر بود؛ از طرفی انتظار می‌رود با ایجاد ایستگاه‌های موقت زباله‌های عادی و شهری نیز زمان ماندگاری زباله را به حداقل برسانند تا معضلاتی همچون حضور زباله‎گرد‌ها و نشت شیرابه به آب‌های زیرزمینی به کمترین میزان برسد.

از طرفی می‌بایست پاک‌سازی رودخانه قوری‎چای نیز از اولویت‌های کاری مدیران شهرستانی از طریق جذب سرمایه‎گذار بخش خصوصی باشد چراکه هیچ تضمینی وجود ندارد که یک‌بار دیگر سیلابی همچون سیل فروردین‌ماه جاری نشود و زیرساخت‌های شهری را به دلیل تنگی بستر و حریم این رودخانه با لجن و زباله یکی مکند؛ همچنین برای پاک‌سازی حریم جاده‌ها نیز که تفاهم‌نامه آن منعقدشده نیازمند ورود جدی سرمایه‌گذار است چراکه متأسفانه در حال حاضر جاده‌های مملو از پسماند هستند که از میهمانان شهر جهانی سفال میزبانی می‌کنند.

ارسال نظر

سوال: رنگ خورشید؟ Zard

*شرایط و مقررات*
کلمه امنیتی را بصورت حروف فارسی وارد نمایید
بعنوان مثال : پایتخت ارمنستان ؟ ایروان
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار