یک متخصص داخلی و آندوسکوپی عنوان کرد؛
ملانوم بدخیمترین سرطان پوست اما با شیوع کم
یک متخصص داخلی و آندوسکوپی با ابراز اینکه در حال حاضر ملانوم سرطان پوست کم شیوعی است که جزو بدخیمترین سرطانها میباشد گفت: همچنین سرطانهای گوارش، معده، پروستات، مثانه، روده بزرگ، سیستم خونساز و انواع سرطانهای خون، ریه و مری بیشترین آمار ابتلا را در کشور ما به خود اختصاص دادهاند.
سپهرغرب، گروه - پیام زمانی:
طوس کیانی با بیان اینکه جایگاه سرطانها در جهان متفاوت است، عنوان کرد: سرطانهایی که شناخته شدهاند در هر منطقه رتبه خاصی داشته و در هر کشوری متفاوت است؛ بهطور مثال شاید یک سرطان در کشور ما رتبه نخست را داشته باشد ولی در یک کشور دیگر در ردههای پایینتر قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه در دنیا شاهد وجود 10 نوع سرطان شایع در مردان هستیم، ادامه داد: این سرطانها شامل ریه، پروستات، پانکراس، غدد لنفاوی، خون، مری، معده، مثانه، کلیه و حنجره میباشد.
وی با اشاره به اینکه سرطان در بین مردان پنج درصد بیشتر از زنان است، خاطرنشان کرد: تومورهای خوشخیم و بدخیم در بدن انسان عملکرد متفاوتی دارند، با این تفاوت که نوع خوشخیم غیرسرطانی بوده و حتی به سایر اجزای بدن نیز گسترش پیدا نمیکند ولی در مقابل نوع بدخیم آن سرطانی بوده و به بافتهای مجاور حمله کرده و قابلیت انتقال به سایر قسمتهای بدن را نیز دارد.
متخصص داخلی و آندوسکوپی با ابراز اینکه در حال حاضر ملانوم دارای کمترین شیوع اما وخیمترین سرطان پوستی میباشد گفت: همچنین سرطانهای گوارش، معده، پروستات، مثانه، روده بزرگ، سیستم خونساز و انواع سرطانهای خون، ریه و مری بیشترین آمار ابتلا را در کشور ما به خود اختصاص دادهاند.
کیانی با بیان اینکه آمار شیوع هر یک از انواع سرطانها در هر منطقه با سایر مناطق متفاوت است، عنوان کرد: بهطور مثال شاید سرطان پروستات در یک استانی رتبه دوم را داشته باشد ولی در استان دیگر سرطان معده در رتبه دوم سرطانهای شایع در بین مردان قرار گیرد.
وی با تأکید بر انجام معاینات دورهای توسط پزشکان متخصص بیان کرد: در کشور ما سرطانهای با منشأ دستگاه گوارش مانند معده، سرطانهای دستگاه ادراری مانند مثانه و پروستات و همچنین سرطان ریه شیوع بیشتری دارد، مردم باید نسبت به رعایت دستورات بهداشتی و توصیهشده از سوی پزشک معتمد توجه لازم و کافی را داشته باشند.
این متخصص داخلی و آندوسکوپی با بیان اینکه سلولهای سرطانی در هر قسمت از بدن میتوانند رشد کنند، ادامه داد: جهش یا تغییرات DNA در سلولهای بدن از علتهای مهم سرطان است که میتواند پیشینه ارثی داشته باشد و یا بر اثر یک سری از عوامل محیطی گسترش یابد.
کیانی با اشاره به عوامل محیطی که منجر به شیوع سرطان در افراد میشو، ابراز کرد: این عوامل شامل اشعه رادیواکتیو و اشعه ماورای بنفش، مواد شیمیایی مانند آزبست، برخی مواد مخدر، الکل، آلودگی هوا، غذا و آب آشامیدنی آلوده و سرطانزاهای زیستی مانند ویروسها، باکتریها و انگلها است که به گفته سازمان جهانی بهداشت، حدود 33 درصد از مرگ و میرهای ناشی از این بیماری از مصرف تنباکو، الکل، چاقی بیش از حد، کاهش مصرف میوه و سبزیجات و عدم فعالیت بدنی در طول روز نشأت میگیرد.
وی با بیان اینکه برخی عوامل نیز موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان میشود، عنوان کرد: این عوامل شامل مصرف تنباکو و مشروبات الکلی، رژیم غذایی ناسالم، عدم تحرک و فعالیت بدنی، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، قرارگیری در معرض پرتوها و نور خورشید است.
این متخصص داخلی و آندوسکوپی با اشاره به اینکه هرکدام از سرطانها بر اساس بافت و اندامی که از آن منشأ میگیرند و نوع سلولهای سرطانی نامگذاری میشوند، افزود: به طور مثال، سرطانی که از بافت ریه شروع شود کنسر ریه نامیده میشود. کارسینوم از پوست یا سایر بافتهای پوششی منشأ میگیرد، سارکوم سرطان بافتهای همبند مانند استخوانها، ماهیچهها، غضروفها و رگهای خونی است، سرطان خون یا لوسمی نیز، سرطانمغز استخوان است که تولید سلولهای خونی را تحت تأثیر قرار میدهد و همچنین لنفوم و میلوما سرطانهای سیستم ایمنی هستند.
کیانی با بیان اینکه عموم مردم باید نسبت به علائم هریک از سرطانهای شایع در ایران و جهان آگاهی و شناخت کافی داشته باشند، ابراز کرد: دانستن علائم هشداردهنده میتواند به تشخیص زودهنگام بعضی از سرطانها کمک کند. البته گاهی این تشخیص زودهنگام دشوار شده و ممکن است تا مراحل پیشرفته علائمی بروز ندهد.
وی علائم و نشانههای بروز سرطان را شامل تودههای غیرمعمول روی بدن، کاهش وزن سریع و غیرمنتظره، تب، خستگی و ضعف، درد عمومی بدن، تعریق شبانه، مشکلات گوارشی مثل حالت تهوع و استفراغ و تغییرات پوستی عنوان کرد.
این متخصص داخلی و آندوسکوپی با اشاره به اینکه درمان سرطان به نوع و میزان پیشرفت آن بستگی دارد، ادامه داد: اگر بیماری در مراحل اولیه باشد درمان بهصورت موضعی بوده و شامل جراحی و برداشتن توده سرطانی یا پرتودرمانی موضعی در ناحیه تومور میشود اما اگر بیماری پیشرفت کرده باشد درمان بهصورت سیستمیک خواهد بود.
دکتر کیانی درمانهای دارویی مانند شیمیدرمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی را ازجمله درمانهای سیستمیک دانسته و گفت: رایجترین نوع درمان در سرطان شامل عمل جراحی، شیمیدرمانی، پرتو درمانی، پیوند سلولهای بنیادی، ایمونوتراپی، هورمون درمانی و درمان دارویی هدفمند است.
همانطور که عنوان شد، هماکنون در کل جهان بیش از 270 نوع سرطان شناخته شده که هرکدام دارای علائم خاصی بوده و برخی از علائم نیز بهصورت مشترک در بیشتر سرطانها وجود دارد.
سرطان در مردان و زنان نیز متفاوت است و در حال حاضر سرطان پوست شایعترین نوع سرطان در بین مردان ایرانی است. اجتناب از دخانیات و مواد مخدر، محدودکردن مصرف گوشتهای فرآوریشده، داشتن یک رژیم غذایی سالم مانند رژیم غذایی مدیترانهای که عمدتاً بر غذاهای گیاهی، پروتئینهای بدون چربی و چربیهای سالم متمرکز باشد، اجتناب از مصرف مشروبات الکلی، حفظ وزن نرمال ، انجام فعالیت بدنی و ورزش منظم به مدت 15 الی 30 دقیقه در روز، پرهیز از قرارگرفتن در معرض مستقیم خورشید، استفاده از کرم ضد آفتاب، کلاه و عینک آفتابی در هنگام قرارگیری در معرض نور خورشید، خودداری از سولاریوم و واکسینه شدن در برابر عفونتهای ویروسی سرطانزا مانند هپاتیت B و HPV ازجمله اقداماتی هستند که در پیشگیری از سرطان بسیار مؤثر واقع میشوند. همچنین جهت پیشگیری از این بیماری انجام آزمایشهای دورهای، غربالگری و معاینات منظم پزشکی توصیه میشود.
شناسه خبر 85538