معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان:
راهاندازی واحد خبازی نان کامل لواش در استان همدان پیگیری شود
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان با اشاره به اینکه در استان واحدهای پخت نان سنگک و تافتون کامل راهاندازی شده درحالی که مصرف اغلب مردم ما نان لواش است، گفت: در نخستین فرصت اداره غله این امر را با درنظر گرفتن انتظارات مردم و توزیع متوازن در سطح استان، پیگیری کند.
جلسه شورای آرد و نان همدان روز سهشنبه ششم آذرماه به ریاست معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان با حضور مدیران سایر ادارات در سالن جلسات شهدای استانداری همدان برگزار شد.
* خرید 4 هزارتُن گندم برای استان همدان
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان همدان با بیان اینکه ضمن همکاری جهاد کشاورزی و تعاون روستایی امسال موفق به خرید بیش از 706 هزار تُن گندم به ارزش ریالی 12 هزار و 439 میلیارد تومان از 55 مرکز خرید شدیم، اظهار کرد: 127 هزار و 570 محموله از 44 هزار و 10 کشاورز گندمکار خریداری شده است.
سیدحسین خوانساری با اشاره به اینکه هر محموله تحویلی پنج هزار و 539 تُن بوده است، گفت: مقدار خرید گندم در سال 1402، 410 هزار و 727 تُن بوده که نسبت به سال قبل آن رشد 72 درصدی داشته است.
وی افزود: مقدار خرید کل کشور 12 میلیون تُن بوده که خرید گندم استان ما نسبت به کشور، 0.6 درصد است؛ میانگین خرید گندم در بلندمدت 422 هزار تُن و رشد خرید گندم نسبت به بلندمدت، 67 درصد بوده است.
خوانساری با اشاره به اینکه به 9 استان کشور بهصورت ریلی و جادهای گندم ارسال میکنیم، تصریح کرد: سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، اصفهان، قم، البرز و تهران، ازجمله این استانها هستند.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان همدان با عنوان اینکه بهدلیل وضعیت خوب ذخیره گندم در سطح کشور میزان نیاز ذخیره گندم یکسال هر کارخانه به آنها تحویل داده شده است، عنوان کرد: کارخانهها به انتخاب خود خرید گندم انجام دادهاند که این مهم با هزینه و حملونقل توسط خود آنها بوده است.
خوانساری با اشاره به اینکه ما از کیفیت گندم موجود در استان راضی نبودیم بنابراین چهار هزار تُن گندم اضافه خریداری شد، اظهار کرد: دو هزار تُن گندم خارجی خریداری شده و دو هزار تُن از گندم خوزستان نیز درخواست دادهایم که بهدلیل عدم تحقق حملونقل جادهای، بهصورت ریلی ظرف دو روز آینده وارد استان خواهد شد و بین کارخانهها توزیع میشود.
* 14 نانوایی در مرکز استان همدان نان کامل پخت میکنند
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان نیز با بیان اینکه موضوع نان کامل از سال گذشته به تبع کل استانهای کشور در همدان هم پیگیری شده است، اظهار کرد: در استان همدان زیرساختهای لازم برای تهیه نان کامل وجود نداشت، چراکه برای تهیه نان کامل باید کارخانههای مربوطه بتوانند آرد آن را با شرایط خاصی تهیه کنند، اما تست آرد تولیدی توسط کارخانههای استان موفق نبود.
محمدعلی محمدی گفت: به همین دلیل گندم مورد نیاز از کارخانه واجد شرایط واقع در آشتیان استان مرکزی تهیه و به نانواییهای منتخب تحویل داده شد.
وی با عنوان اینکه هماکنون 14 نانوایی در مرکز استان همدان نان کامل پخت میکنند، افزود: 12 مورد نوع دو است که هرکیسه آرد آنها 86 هزار تومان قیمت دارد و با احتساب 28 هزار تومان کرایه حملونقل، هر کیسه آرد برای پخت نان کامل 114 هزار تومان است.
محمدی تصریح کرد: این تعداد نانوایی انواع مختلف نان را میپزند؛ به این صورت که چهار نانوایی تافتون بوده که قیمت نوع ماشینی آن یکهزار و 700 تومان و نوع سنتی آن (تنوری) دو هزار تومان قیمتگذاری شده است.
وی ادامه داد: 10 واحد سنگکی نیز در قالب 6 واحد ماشینی نان با قیمت هر قرص چهار هزار و 200 تومان و چهار واحد سنتی با قیمت هر قرص پنج هزار و 200 تومان ضمن درنظر گرفتن وزن نان 450 گرمی، راهاندازی شد.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان با اشاره به اینکه دو واحد پخت نان سنتی با قیمت تمامشده آرد نوع 6 نیز در استان وجود دارد، گفت: قیمت هر قرص نان آن حدود هشت هزار تومان است که درخواست این نوع آرد را از ما داشتهاند.
محمدی با عنوان اینکه برای ترویج مصرف نان کامل نیاز به فرهنگسازی داریم، تأکید کرد: ما توان افزایش این واحدها به 50 مورد در استان را داریم.
وی با اشاره به اینکه توزیع برعهده اتحادیه و فرمانداری است، تصریح کرد: ما جزء معدود استانهای پیشگام در این عرصه هستیم و برای مردم امکان انتخاب بین خرید این نان و سایر نانهای موجود، وجود دارد.
* پخت و ترویج مصرف نان کامل، سرمایهگذاری در سلامت مردم
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان همدان نیز در این جلسه اظهار کرد: یارانه نان کل کشور، سالانه 200 هزار میلیارد تومان است؛ تا سال 89 نانی که در اختیار مردم قرار میگرفته، نان سبوسدار بوده، اما بعد از این سال نان سبوسگیری شده است.
حبیب معصومی با اشاره به اینکه تغییر ذائقه مردم جزء استراتژیهای دشمن بوده و در جهت این تغییر ذائقه نیاز به انجام کار است، گفت: ترویج مصرف نان کامل یکی از مواردی است که به سلامت جامعه کمک خواهد کرد.
وی تصریح کرد: مصرف سالیانه بهازای هر نفر، 160 تا 194 کیلوگرم اعلام شده و ما رتبه هفتم تولید نان دنیا را داریم؛ بهواقع مصرف نان کشور ایران حدود سه برابر میانگین نان جهانی است.
معصومی با عنوان اینکه پُرمصرفترین ماده غذایی در ایران نان است، ابراز کرد: نان سالم مزایای بسیاری برای سلامت مردم دارد، اما در 10 سال اخیر روند سبوسگیری باعث آسیب دیدن این حوزه شده است؛ متأسفانه سبوس گرفتهشده تحویل دامداریها میشود.
وی افزود: 63 درصد تأمین انرژی روزانه افراد از نان است و اگر نان کامل در اختیار مردم قرار داده شود، پروتئین، کلسیم، آهن و انواع ویتامین گروه ب را دریافت خواهند کرد.
معصومی با اشاره به اینکه 80 درصد عوامل مؤثر بر سلامت مردم در اختیار حوزه سلامت نیست، ابراز کرد: مباحث محیطی، اجتماعی و رفتاری این میزان را تشکیل میدهند و 20 درصد آن به حوزه سلامت بازمیگردد.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان همدان تأکید کرد: پخت و ترویج مصرف نان کامل سرمایهگذاری در سلامت مردم است، بنابراین نیاز به همکاری بین بخشی و فرهنگسازی دارد؛ البته نظارت در این زمینه نیز از حساسیت خاصی برخوردار است.
وی با بیان اینکه سند امنیت غذا و تغذیه 10 ساله است و برای بازه زمانی 1402 تا 1411 درنظر گرفته شده که شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بر آن تأکید کرده است، گفت: نان کامل یکی از موارد مهم این سند است که جهاد کشاورزی باید استفاده از بذر مناسب دارای گلوتن بیشتر را بین کشاورزان ترویج دهد تا گندم با کیفیت در استان تولید شود.
معصومی با اشاره به اینکه نان کامل میتواند جایگزین غنیسازی آرد نیز بشود، ادامه داد: نانوایان باید مرتب برای تهیه نان کامل در کلاسهای آموزشی شرکت کنند.
وی افزود: تفاوتها باید برای مردم توضیح داده شود تا دلیل قیمت بیشتر نان کامل نسبت به دیگر نانها را بدانند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان همدان تأکید کرد: ساختاری در نانواییها برای نگهداری آرد و اتاق خمیر وجود داشته باشد؛ درصورت تولید آرد کامل در استان، قیمت تمامشده نان کامل کاهش خواهد یافت.
* با وجود مزایای نان کامل، مردم حق انتخاب نوع نان مصرفی خود را داشته باشند
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار نیز همدان با اشاره به اینکه در گذشته دو واحد نانوایی پخت نان کامل (نوع لواش) در استان وجود داشت که اخیراً 12 واحد دیگر به آن اضافه شده است، اظهار کرد: نمیتوان مردم را به خرید نان کامل الزام کرد و با وجود مزایای نان کامل، مردم حق انتخاب نوع نان مصرفی خود را دارند.
سیدمجتبی حسینی با بیان اینکه مردم باید حق انتخاب در خرید نان کامل و غیر آن را داشته باشند، گفت: افزایش تعداد واحدهای پخت نان کامل با نظرسنجی انجام شود.
وی با عنوان اینکه اطلاعرسانی این موضوع بسیار ضعیف بوده و مردم تلقی کردند که نان گران شده درحالی که پخت و عرضه نان کامل برای ارتقای سلامت مردم است، ابراز کرد: قیمت هر قرص نان لواش کامل بهصورت آزاد هشت هزار تومان است، درحالی که قیمت نان سنگک کامل یارانهدار چهار هزار و 200 تومان بوده که باید بیان شود.
حسینی افزود: جانمایی درستی برای واحدها انجام نشده، چراکه این نانواییها باید پراکنده باشند و لازم است در کنار واحد پخت نان سنگک کامل، یک سنگکی نان سفید هم وجود داشته باشد، میبایست در توزیع واحدهای نان کامل بازنگری شود.
* واحد خبازی نان کامل از نوع لواش پیگیری شود
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در استان واحدهای پخت نان سنگک و تافتون کامل راهاندازی شده درحالی که مصرف اغلب مردم ما نان لواش بوده و قیمت آن یکهزار تومان است، گفت: در نخستین فرصت اداره غله این امر را با درنظر گرفتن انتظارات مردم و توزیع متوازن در سطح استان، پیگیری کند.
وی با عنوان اینکه الصاق ویژگیها و شرایط برای اطلاع مردم بر درب خبازیها نصب شود تا قیمت نان کامل را گرانی تلقی نکنند، ادامه داد: اگر مردم از ایجاد این 12 واحد راضی نبودند، نانواییها به حالت قبل بازگردند، چراکه رضایت مردم حائز اهمیت است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان تصریح کرد: نظارت بر کیفیت نان کامل باید بهصورت پیوسته باشد و معاونت غذا و دارو مداوم آن را بیازماید و نتیجه را به سمع و نظر مردم برساند.
حسینی خاطرنشان کرد: مؤلفههای نان کامل قابل مقایسه با نان ساده نیست، اما باید با رضایت مردم منطقه باشد.
در ادامه مدیر نظارت بر غذا و محصولات آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز با اشاره به اینکه 73 مورد نمونهبرداری از آرد استان داشتهایم که تا آذرماه امسال بوده است، اظهار کرد: در این بازرسیها 30 درصد عدم انطباق ازنظر سبوسگیری و 20 درصد عدم انطباق غنیسازی با آهن و اسید فولیک وجود داشته است.
حجتاله کمکی افزود: البته میزان انطباق غنیسازی آهن و اسید فولیک نسبت به قبل بهبود یافته است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان در این خصوص گفت: اگر این عدم انطباقها با سلامت مردم مرتبط است، پلمب شوند و اگر به سایر موارد دیگر ارتباط دارد، ابتدا تذکرات لازم داده شده و سپس برخورد جدی شود.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان درخصوص این موضوع تأکید کرد: وجود استانداردهای چندگانه در اداره استاندارد و دانشگاه علوم پزشکی، در این زمینه مسئلهساز است که مقرر شده یک استاندارد واحد دراینباره پیگیری و اعلام شود.
در ادامه بحث عنوان شد تغییر و اصلاحات در استانداردها، دلیل این امر بوده که ملاک کار همه کارخانهها تعیین و به آنها اعلام شده است.
* عدم همکاری صداوسیمای استان برای فرهنگسازی مصرف نان کامل
در ادامه رئیس اتحادیه نانوایان همدان با اشاره به اینکه بنر به همه نانواییها تحویل داده شد، گفت: روز پنجشنبه بروشورهایی در این خصوص نیز توزیع خواهد شد.
ابوذر گلمحمدی ضمن گلایه از عدم همکاری برای فرهنگسازی در صداوسیمای استان، ابراز کرد: با کمک شهرداری بنرهایی در این خصوص در سطح شهر نصب خواهد شد.
گلمحمدی با اشاره به اینکه سهمیه کل آرد استان 14 هزار و 550 تُن بوده که بعد از هوشمندسازی به 14 هزار و 280 تُن رسیده است، گفت: این نشاندهنده کاهش 270 تُن سهمیه کل استان از ابتدای هوشمندسازی است.
در ادامه معاون برنامهریزی و توسعه فرماندار همدان نیز ضمن اشاره به اینکه با کاهش سهیمه آرد در استان مواجهیم، گفت: نانواییهای ما بهدلیل کمبود آرد، اکثراً تکنوبت پخت میکنند.
اسدالله ربانیمهر ضمن گلایهمندی از عدم نظارت اتاق اصناف در استان، اظهار کرد: نانواییهای غیر فعالی وجود دارند که هر ماه سهمیه آرد خود را از نانینو کسب میکنند؛ این موضوع نیازمند پیگیری است.
در ادامه معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان اظهار کرد: 14 هزار و 298 تُن آرد در استان توزیع شده است.
وی با تأکید بر اینکه عدم صدور مجوز راهاندازی نانوایی در همدان بهدلیل عدم نیاز به آن است، گفت: تشخیص میزان تخصیص آرد براساس نیاز و بررسی توسط سامانه بوده است.
حسینی تصریح کرد: کاهش سهمیهها بهدلیل فروش کم و کمبود مشتری است و سهمیه براساس فروش داده میشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان ادامه داد: برخی کمبود سهمیهها نیز بهدلیل عدم آشنایی با سامانه بوده که نیاز به پیگیری و برگزرای کلاس آموزشی است.
حسینی با بیان آنکه افزایش کیفیت نان در اکثر نانواییهای استان مورد مطالبه مردم است، ابراز کرد: این امر باید توسط اتاق اصناف پیگیری شود، در غیر این صورت و عدم پیگیری، ترک فعل آنها به مراجع قانونی اعلام خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان ضمن گلایهمندی از عدم حضور مسئولان اصلی اتاق اصناف، تعزیرات و جهاد کشاورزی در جلسه، گفت: سؤال این است که چه چیزی مهمتر از نان و قوت مردم است که مسئولان مربوطه در جلسه به این مهمی حضور ندارند؟
وی با اشاره به اینکه یکهزار و 861 نانوایی در استان به همراه دیگر کارگران زحمتکش در این امر همکاری دارند، اظهار کرد: ما سهمیه آرد و تسهیلات برای بهبود وضعیت آنها را پیگیری خواهیم کرد و انتظار داریم آنها نیز رضایت مردم را با تهیه نان با کیفیت، جلب کند.
* ارائه تسهیلات بانکی 300 میلیون تومانی به نانواییها برای بهبود زیرساختها
حسینی با اشاره به اینکه حساب بانکی همه نانواییهای استان در بانک سپه است، گفت: از محل گردش مالی و میانگین حساب روزانه این نانواییها تسهیلاتی به این افراد پرداخت خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان ادامه داد: استان ما برای هر واحد خبازی تسهیلات 300 میلیون تومانی از بانک سپه کشور گرفته است.
حسینی تأکید کرد: شرط اختصاص این تسهیلات، تجهیز نانوایی برای دوگانه کردن فعالیت است و خرید موتور برق و سایر لوازم مورد نیاز برای تأمین آب، انرژی و سوخت را باید مد نظر داشته باشند.
وی افزود: ارائه این تسهیلات در راستای بهسازی، ایجاد زیرساختهای لازم، پدافند غیر عامل و ارتقای کیفیت نان است.
در ادامه سرپرست شعب بانک سپه منطقه همدان نیز گفت: این تسهیلات در استان همدان برای نخستینبار تحقق یافته و برای بهبود زیرساختهای نانواییها است.
سعید احسانی اظهار کرد: بازپرداخت این وام بهصورت سهساله و با نرخ مصوب 23 درصد بانک مرکزی خواهد بود.
وی افزود: میزان وام اختصاصی به هر نانوایی براساس توان بازپرداخت و نیاز آنها خواهد بود.
در پایان جلسه امیر لاهوتیان، معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز گفت: طی سالهای اخیر بذرهای مناسب با درصد گلوتن مطلوب تولید میشود و در اختیار کشاورزان قرار خواهد گرفت.
شناسه خبر 89245