شناسه خبر:92916
1403/12/19 12:42:00

انرژی هسته‌ای با جلوگیری از ضایعات مواد غذایی غذای یک‌چهارم جمعیت کشور را می‌تواند تأمین کند.


«ضایعات محصولات کشاورزی در ایران به 30 درصد رسیده و تقریباً سه میلیون تن از تولیدات هر ساله از بین می‌رود» ارزش این میزان محصول بالغ بر چهار میلیارد دلار است که می‌تواند نیاز غذایی 20 میلیون نفر را تأمین کند.
رئیس سازمان انرژی اتمی کشور اعلام کرده که به‌کارگیری «فناوری هسته‌ای جلوی هدررفت محصولات و ضایعات محصولات کشاورزی را می‌گیرد».
در دهه‌های گذشته بارها در استان‌های قطب تولید سیب‌زمینی مانند اردبیل و همدان،‌ کشاورزان پول کارگر دادند تا محصولات فاسد شده را از انبارها خالی کنند نمونه‌های مشابه برای دیگر محصولات مانند پیاز و گوجه فرنگی هم رخ داد که می‌توانست غذای میلیون‌ها نفر باشد.
خدایاری؛ نماینده سازمان انرژی اتمی کشور می‌گوید: استفاده از انرژی هسته‌ای تنها در دو محصول سیب‌زمینی و پیاز 6 هزار میلیارد تومان برای کشور صرفه اقتصادی خواهد داشت. سالانه یک میلیون تن سیب زمینی از بین می‌رود. این مبلغ سه برابر بودجه سالانه سازمان تحقیقات کشاورزی است. پرتودهی با انرژی هسته‌ای ماندگاری محصولات انباری را چند برابر می‌کند. کشورهای پیشرو در کشاورزی، با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین زیست‌فناوری و بازیافت صنعتی نه تنها درصد ضایعات را به کمتر از 20 درصد کاهش داده‌اند بلکه ارزش اقتصادی را افزایش و حفظ محیط زیست را بهبود بخشیده‌اند.
کارشناس کشاورزی، اظهار کرد: تأثیر فناوری هسته‌ای در کاهش ضایعات از نظر عملی قابل اثبات نیست؛ نگرانی‌های فنی و ایمنی این روش موجب می‌شود که به بهره‌برداری از آن با تردید نگاه شود و یا حداقل فاصله زیادی با استفاده از آن در بخش کشاورزی داریم.
اما متخصص فناوری هسته‌ای، معتقد است؛ با به‌کارگیری سیستم‌های نوین هسته‌ای، نه‌تنها امکان کاهش ضایعات و حفظ محیط زیست فراهم شده بلکه با اصلاح بذر مقاوم و بهره‌ور در آمد کشاورزان هم افزایش می‌یابد.
امیر محمدی، گفت: تدوین راهبردهای یکپارچه و سرمایه‌گذاری در تحقیقات و افزایش ضریب نفوذ دانش هسته‌ای در بخش کشاورزی به ارتقای امنیت غذایی کمک می‌کند.

شناسه خبر 92916