شناسه خبر:84164
1403/4/10 11:47:27

حدود چهار میلیون و 874 هزار تن گندم تا ابتدای هفته جاری خریداری شده که مبلغ آن 88 همت می‌شود. از این عدد فقط 40.3 همت پرداخت شده است.

علیقلی ایمانی، درباره خرید تضمینی گندم گفت: حدود چهار میلیون و 874 هزار تن گندم تا ابتدای هفته جاری خریداری شد که مبلغ آن 88 هزار میلیارد تومان (همت) می‌شود.

وی با اشاره به مطالبات معوق بیش از 50 درصدی گندم، افزود: از این عدد 30 هزار و 300 میلیارد تومان پرداخت شده بود که به اضافه واریزی 1,000 میلیارد تومان در پایان هفته گذشته و 9 هزار میلیارد تومان هفته جاری مبلغ پرداختی 40.3 همت شده است.

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران اظهار کرد: در حال حاضر در پیک برداشت این محصول راهبردی قرار داریم و اکثر استان‌های کشور در حال برداشت گندم هستند. بنابراین روز به‌روز میزان خرید افزایش پیدا کرده و به همان نسبت عدد مطالبات بیشتر می‌شود.

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران با اشاره به افزایش تولید گندم بیان کرد: حدود 270 هزار تن گندم بیشتر از زمان مشابه سال گذشته خریداری شده اما تأخیر پرداخت موجب نگرانی جامعه کشاورزان شده است.

ایمانی اظهار کرد: دغدغه پرداخت پول گندم کشاورزان را خسته کرده در حالی که باید مبلغ خریدهای تضمینی در زمان مقرر پرداخت شود تا تنش ایجاد نشود.

بر اساس اعلام روز گذشته مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، بیش از پنج میلیون و 100 هزار تن گندم مازاد بر مصرف کشاورزان خرید تضمینی شده و 41.2 هزار میلیارد تومان معادل حدود 50 درصد از مطالبات گندم‌کاران پرداخت شده است.

*خرید جو بدون ریالی پرداخت

این فعال در حوزه کشاورزی با اشاره به خرید تضمینی جو نیز عنوان کرد: مسئله تأخیر پرداخت پول محصولات محدود به گندم نبوده و این رویه در خرید تضمینی سایر محصولات اساسی مثل جو و کلزا نیز تکرار می‌شود.

ایمانی گفت: سازمان تعاونی روستایی بین 30 تا 40 هزار تن جو در قالب خرید توافقی و حمایتی تحویل گرفته که تا امروز ریالی به کشاورزان نپرداخته است.

*برخورد دوگانه جریمه تأخیر

وی در ادامه به کشت و برداشت دانه‌های روغنی اشاره کرد و گفت: تا ابتدای هفته حدود 160 هزار تن کلزا برداشت شده که پیش‌بینی می‌شود این میزان به 300 هزار تن برسد اما تأخیر پرداخت در این حوزه هم کلزاکاران را دلسرد کرده است.

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران درباره مطالبات این دانه روغنی اظهار کرد: در استان‌های ایلام و خوزستان که جز استان‌های گرمسیر کشور هستند و نخستین برداشت‌ها در این استان‌ها انجام شد تا 85 درصد مطالبات پرداخت شد اما در سایر استان‌ها مانند گلستان که بیش از 40 درصد کلزا را تولید می‌کند نزدیک 100 هزار تن خرید تضمینی انجام شده اما فقط 18 درصد پول آن واریز گردیده است.

ایمانی با اشاره به بلاتکلیفی کشاورزان ادامه داد: تسهیلات بانکی 23 درصد سود دارد که اگر در بازپرداخت آن یک روز تأخیر وجود داشته باشد کشاورز باید 6 درصد جریمه دیرکرد پرداخت داشته باشد اما پرداخت مطالباتش هفته‌ها و ماه‌ها با تأخیر انجام می‌شود بدون اینکه جریمه‌ای به او پرداخت شود.

وی اظهار کرد: بر اساس قانون شورای قیمت‌گذاری محصولات اساسی کشاورزی پول محصولات باید بین 24 تا 48 ساعت پس از تحویل به حساب کشاورز واریز شود.

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران گفت: سه ماه از تحویل برخی محصولات گذشته اما پرداخت‌ها نظم قانونی ندارند.

*خلف وعده در حوزه تأمین برق چاه‌ها

ایمانی در ادامه سخنان خود به قطعی برق چاه‌های کشاورزی اشاره کرد و گفت: در حالی که قول داده شده بود برق بخش کشاورزی قطع نشود شاهد قطعی برق چاه‌های آب کشاورزان هستیم. سال گذشته حداقل روزهای جمعه قطعی برق وجود نداشت که با تشدید ناترازی برق، امسال روز جمعه هم برق چاه‌ها قطع می‌شود.

وی با بیان اینکه این مسئله برای کشاورزان خسارت‌زاتر از بخش صنعت است، گفت: صنایع می‌توانند از ژنراتورهای برقی استفاده کنند یا با شیفت‌های شبانه جبران خسارت کنند اما برای کشاورزان این گونه نیست.

وی درباره ساعت‌های قطعی برق عنوان کرد: برخی استان زمان قطعی برق بین ساعت‌های 11 تا 16 است و برای بعضی دیگر از ساعت 12 و 45 دقیقه تا 17 و 45 دقیقه به طول می‌انجامد. این پنج ساعت برای استان‌های مختلف با توجه به میزان گرما و مصارف خانگی شناور است. یا اگر در زمان پیک بار مصرف، وضعیت متعادل‌تر باشد قطعی برق دیرتر صورت می‌گیرد.

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران اظهار کرد: در این خصوص با قوه قضائیه هم جلسه داشتیم و آن‌ها عنوان کردند برای رفع مشکل باید به دیوان عدالت اداری کشور اعتراض کنید. این در حالی است که اگر کشاورز بخواهد برای هر مسئله‌ای از تأخیر پرداخت مطالبات تا قطعی برق و خسارت آن شکواییه تنظیم کند باید یک وکیل برای احقاق حق خودش استخدام کند.

ایمانی با تأکید بر اینکه وزارت نیرو مکلف است برق بخش کشاورزی را برای 24 ساعت شبانه‌روز تأمین کند، گفت: در قانون تسهیل برقی کردن چاه‌های کشاورزی آمده که وزارت نیرو باید برق مورد نیاز این چاه‌ها را در طول 24 ساعت شبانه‌روز تأمین کند.


منبع: خبرگزاری مهر

شناسه خبر 84164