شناسه خبر:34080
1399/10/2 11:51:55

سپهرغرب، گروه سلامت: مجاهدت پرستاران در التیام بخشی بیماران به‌ویژه در دوران ملتهب کرونا در نزد رهبر معظم انقلاب و عموم مردم ایران مورد تعظیم و تکریم قرارگرفته و همگان این جان‌فشانی را تحسین می‌کنند؛ اما حل سریع مشکلات آن‌ها‌، تنها راه رسیدن به ساحل آرامش زندگی‌شان است.

شغلشان حکایت از ایثارگری و نوع‌دوستی است؛ آن زمان که چهره مضطرب بیماران در گوشه تخت دلگیر بیمارستان در هم فرورفته و جسم و روحشان آزرده شده است، دستان گرمابخش آن‌ها همچون مرهم شفابخشی، حال‌وروز نزار بیماران را التیام می‌بخشد.

اکنون‌که در روزهای نفس‌گیر شیوع کرونا هستیم، نقش این فرشتگان سلامت در درمان بیماران کرونایی بسیار تأثیرگذار است؛ به‌طوری‌که جدال کادر درمان به‌ویژه پرستاران در میدان نبرد نابرابر با این موجود منحوس و نامرئی، آن‌چنان سخت و طاقت‌فرسا است که به قیمت جان دادن یک‌صد‌ پرستار در مراکز درمانی و ابتلای بیش از 60 هزار نفر از جامعه زحمتکش پرستاری به کرونا شده است.

حالا مجاهدت قشر ایثارگر و ساعی پرستاران در مجموعه کادر درمان‌ بیمارستان‌ها در بحبوحه دوران ملتهب کرونا در نزد عموم مردم ایران‌زمین مورد تعظیم و تکریم قرارگرفته و همگان این جان‌فشانی را تحسین می‌کنند.

در این میان، رهبر معظم انقلاب روز گذشته به مناسبت میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار در بیانات امیدبخشی خطاب به جامعه پرستاری کشور، ضمن تکریم مقام و جایگاه والای خدمات آن‌ها در مراکز درمانی به‌ویژه در دوران شیوع کرونا، به‌ضرورت توجه و اقدام سریع نسبت به رفع مشکلات جامعه پرستاری تأکید کردند.

ایشان در بخشی از بیانات ارزشمند خود فرمودند:‌در این قضیّه‌ کرونا مردم فهمیدند که پرستاری چه‌کار بزرگی است، چه‌کار مهمی است، چه ارزش‌های والایی در درون آن وجود دارد؛ این را مردم فهمیدند.

این را باید به شدت و با جدیت دنبال کنند؛ شوخی نیست. وضع پرستارهای ما بایستی آن‌چنان باشد که این‌ها بتوانند با خیال راحت به کارشان بپردازند.مسئولان هم تکالیفی دارند، باید تکالیف خودشان را انجام بدهند، باید به فکر باشند. شاید یکی از کارهای لازم‌الاجرا عبارت باشد از اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که این قانون مدت‌ها قبل تصویب‌شده و آن‌طور که برای من گفته می‌شود، این قانون به سود پرستارها است و برای آن‌ها مفید است لکن اجرانشده؛ یک قانونی است بایستی اجرا بشود. البتّه کارهای دیگری هم وجود دارد.

2) ازجمله کارهای خیلی خوب، استخدام پرستار است. من البتّه این را شاید در سه چهار سال پیش یک‌وقتی به مسئولین محترم گفتم که باید حدود سی‌هزار پرستار را استخدام کنید؛ مشکلاتی داشتند و مُتعذّر (2) شدند به آن مشکلات و نشد؛ اخیراً خب یک اقداماتی انجام‌گرفته.

این بیانات امیدبخش و بهجت‌آفرین رهبر معظم انقلاب باعث ایجاد امید و افزایش روحیه آن‌ها در مسیر ارائه خدمات درمانی به بیماران به‌ویژه بیماران کرونایی این روزها شده است.

در این میان باید به این موضوع مهم توجه کنیم که تأمین معیشت پرستاران به‌عنوان بخش فعال در حوزه سلامت که همواره در خط مقابله با انواع بیماری‌ها قرار دارند و تنها گروهی از کادر درمان هستند که به‌صورت 24 ساعته بر بالین بیماران بستری در بیمارستان‌ها حاضر هستند ازجمله بدیهیئت و ملزومات مهم بوده و رفع این نگرانی و دل‌مشغولی چندساله این عزیزان در روند درمان بیماران بهبودی سریع‌تر بیماران بسیار تأثیرگذار است.

رئیس سازمان نظام پرستاری در مراسم بزرگداشت پرستار در حضور رئیس‌جمهور، گفت: مجوزهای خوبی برای جذب پرستاران داده‌شده است، اما آقای رئیس‌جمهور این افراد باید زودتر جذب شوند و اگر روند استخدام کند باشد، دردی دوا نمی‌شود.

محمد میرزا بیگی، ادامه داد: ‌در بحران کرونا 60 هزار نفر مبتلا داریم و هفت هزار نفر منفک شده هستند و پرستارانی داریم که دو هفته بر بالین بیمار حضور دارند اما با این‌حال تعداد آن‌ها کم است.

وی افزود: طی هفت الی هشت سال گذشته تعداد نیروهای پرستار کم شده است. نظام پرداخت در نظام سلامت بسیار تبعیض‌آمیز و غیرعادلانه است.

رئیس سازمان نظام پرستاری گفت: پرستاران از مزایای قانون مشاغل سخت و زیان‌آور محروم‌اند و به‌درستی در کشور اجرا نمی‌شود.

میرزابیگی اضافه کرد: آیین‌نامه‌ای که شورای عالی امنیت ملی در حوزه شهدای سلامت تدوین کرده است کامل نیست و این حد از سخت‌گیری و محدودیت‌ها برای مدافعان سلامت جایز نیست.

وی گفت: آقای رئیس‌جمهور عده‌ای در حوزه کرونا سلامت خود را برای همیشه از دست می‌دهند ما نمی‌گوییم برای آن‌ها مثل دفاع مقدس جانبازی در نظر بگیریم، بلکه باید مزایایی برای آن‌ها در نظر گرفته شود.

دبیر کل خانه پرستار در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درباره «تأکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر رفع سریع مشکلات جامعه پرستاری»، اظهار کرد: بیشترین خدمات را جامعه پرستاری ارائه می‌دهد و در کشورهای موفق در حوزه سلامت‌محور را پرستار گذاشتند.

محمد شریفی مقدم، ادامه داد: پرستار 24 ساعته بالای سر بیمار است و در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها برای بیمار نقش دارد. متأسفانه در کشور کم‌توجهی نسبت به پرستاران بوده و در این هفت و هشت ساله بیشتر شده است.

تعرفه گذاری خدمات پرستاری و کمبود پرستار و استخدام نیرو از مطالبات اصلی پرستاران است

وی با اشاره به دو مطالبه اصلی جامعه پرستاری، خاطرنشان کرد: تعرفه گذاری خدمات پرستاری و کمبود پرستار و استخدام نیرو از مطالبات اصلی پرستاران است. کمبود پرستار مطالبه مردم است.

دبیر کل خانه پرستار افزود: در دنیا بر اساس گفته صاحب‌نظران و سازمان جهانی بهداشت، نیروی انسانی در حوزه سلامت بیشترین تأثیرگذاری را در ارائه خدمات سلامت به مردم دارد و پرستاران بیشترین خدمات را در این زمینه ارائه می‌دهند.

شریفی مقدم اضافه کرد: اگر مردم بخواهند به‌طور متوسط خدمات از پرستاری دریافت کنند به ازای هر 1000 نفر 5 تا 6 نفر نیاز است که این تعداد در کشورهای آسیایی مانند ژاپن 9 نفر، در چین 7 تا 8 و حداقل آن سه پرستار به ازای هر هزار نفر جمعیت است.

وی تصریح کرد: درحالی‌که این ضریب در ایران 1.5 نفر است؛ یعنی علیرغم همه تلاش‌هایی که پرستاران ارائه می‌دهند باز 50 درصد مردم خدمات لازم را دریافت نمی‌کنند که آن‌هم به دلیل کمبود نیرو است.

دبیر کل خانه پرستار متذکر شد: همچنین ازنظر علمی هرچقدر هم پرستاران تلاش کند؛ در بحران‌هایی مانند کرونا که ما 10 ماه درگیر آن هستیم، نمی‌تواند به‌اندازه سه نفر کار کنند.

شریفی مقدم با اشاره به درک عمیق رهبر معظم انقلاب از شرایط فعالیت پرستاران در کشور، گفت: هرچقدر میزان شاخص پرستاری کمتر از سه باشد، به همان میزان نیز مرگ‌ومیر بالا می‌رود و این نسبت مستقیمی دارد.

وی با اشاره به قانون تعرفه گذاری، خاطرنشان کرد: بحث دوم در خصوص قانون تعرفه‌گذاری است. همواره سیستم پزشک سالار وزارت بهداشت مخالف آن بوده است و طرح کارانه به ازای فعالیت یا فی فور سرویس ارائه شد.

دبیر‌کل خانه پرستار یادآور شد: بنده چهار دوره در نظام پرستاری بوده‌ام. طرح کارانه‌ای وجود داشته که این طرح کارانه‌ای وجود داشت که «فی فور» سرویس است باعث شده بود یک تبعیض ایجاد شود.

شریفی مقدم با اشاره به مصادیق ایجاد تبعیض در پرداخت به پرستاران و پزشکان، افزود: مثلاً برای نمونه در ایام کرونا در طرح کارانه به پرستار 200 هزار تومان می‌دهند اما در کنار آن به پزشک فرضاً 50 میلیون؛ یعنی این 100 برابر می‌شود. این باعث شده بود قانون تعرفه گذاری در سال 86 در مجلس تصویب شود.

وی متذکر شد: بعدازآن علیرغم اینکه روسای جمهور وقت دستور دادند و تمام اقدامات کارشناسی لازم انجام شد، اما همواره وزارت بهداشت مخالف بوده و کارشکنی صورت گرفت.

     باید بحث تعارض منافع را در نظام سلامت حل کنیم

دبیر‌کل خانه پرستار علت آن را بحث تعارض منافع برشمرد و گفت: باید بحث تعارض منافع را در نظام سلامت حل کنیم؛ همان‌طور که دنیا آن حل کرده است. مثلاً بسیاری از مسئولان دانشگاه‌ها و وزارت بهداشت صبح‌ها در بخش خصوصی مشغول ویزیت، آنژیو و عمل کردن هستند.

شریفی‌مقدم افزود: قانون در سال 73 نیز تصویب‌شده که پزشکان باید یکجا کار کنند و بنده پزشک که معاون، نماینده مجلس و رئیس دانشگاه هستم و ازیک‌طرف سهام‌دار بخش خصوصی بوده و در بیمارستان خصوصی فعالیت می‌کنم؛ قوانین طوری است که آن‌را به نفع خودم می‌بینم.

وی ابراز کرد: بحث کارانه از سال 75 آمده و این افراد ابتدا دیدند منابع یا همان ثروت خوبی می‌آید، بعد مناصب را در دست گرفتند و اکنون تمام رؤسای دانشگاه‌ها، پزشک متخصص هیئت‌علمی هستند، روسای بیمارستان و در وزارتخانه نیز همین‌طور بوده و ذینفع هستند.

وی تصریح کرد: این تعارض منافع و افرادی که قدرت گرفتند یک طبقه جدیدی در وزارت بهداشت ایجاد شد که این طبقه جدید تمام قدرت، یعنی مناصب را داشت، ثروت که منابع هست را هم به دست گرفت و نظارت را نیز در دست خوددارند؛ یعنی اکنون بازرسی نیز در دست پزشکان و خودشان است.

دبیر کل خانه پرستار اضافه کرد: این‌ها دستورالعمل گذاشتند که مثلاً اگر فردی پزشک کشیک بیمارستانی است، در آنجا هرگونه اقدام جراحی برای بیمار بخش جراحی انجام شود، به جیب پزشک می‌رود و پزشک در خانه خوابیده اما تعرفه می‌گیرد، حکم رهبر معظم انقلاب، حجت را بر مسئولان اجرایی تمام کرده و هیچ بهانه‌ای که در این 14 سال داشتند برای این قانون متصور نیست و منتظر اجرای هرچه سریع‌تر این قانون هستند.

شریفی مقدم یادآور شد: به‌مرورزمان این باعث شد این‌ها تمامیت‌خواه و انحصارطلب شده و سیری‌ناپذیر شوند. اکنون پرستاران دو مطالبه اصلی دارند؛ یکی قانون تعرفه گذاری پرستاران که مصوبه سال 86 بوده اما مخالفت کردند و درنهایت ایرادی که گرفتند این بود که چون در قالب طرح به مجلس آمده، پشتوانه مالی ندارد.

وی تصریح کرد: در برنامه ششم توسعه کشور، تبصره ذیل بند ث ماده 74، دولت مکلف به اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری است. این برنامه ششم از سال 95 شروع‌شده و تا سال 1400 تمام می‌شود.

وی افزود: منبع آن مشخص است و باید از منبع عمومی تأمین شود، اما امسال هم در بودجه پیشنهادی مطرح نشده است و گفته‌شده پرستاران منتظر اجرای قانون نباشند، اما با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب این رویه تغییر خواهد کرد.

رهبر معظم انقلاب امروز به‌صراحت دو مسئله اجرا شود؛ یکی قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اجرا شود و دوم اینکه فرمودند سه سال پیش 30 هزار پرستار استخدام شود و این نیز باید اجرا شود.

دبیر‌کل خانه پرستار گفت: امروز روز بزرگی برای جامعه پرستاری کشور بود و با فرمایشات رهبری که به‌صراحت فرمودند و حکم کردند تا قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اجراشده و 30 هزار نیروی پرستار جذب شود.

شریفی مقدم متذکر شد: این 30 هزار پرستاری که رهبری فرمودند سه سال پیش‌گفته بودند، بنده یادم است که در آن زمان جلسه‌ای گذاشته بودیم و در آن جلسه قرار شد سالانه 10 هزار پرستار استخدام شود تا وضعیت موجود حفظ شود اما در سال 96 و 97 وضعیت استخدام پرستار صفر بود و در سال 98 هم آزمونی به نام پرستاران برگزار شد که سه هزار و 800 نفر از آن نیز در سال 99 وارد کار شدند.

وی تأکید کرد: رهبر معظم انقلاب امروز به‌صراحت فرمودند دو مسئله اجرا شود؛ یکی قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اجرا شود و دوم اینکه فرمودند سه سال پیش 30 هزار پرستار استخدام شود و اکنون این نیز باید اجرا شود.

دبیر‌کل خانه پرستار افزود: به‌نظر بنده این بزرگ‌ترین هدیه روز پرستار از طرف رهبر معظم انقلاب برای جامعه پرستاری است و با این خبر، پرستاران کشور تجدیدقوا و روحیه کردند. خستگی 10 ماهه ناشی از کرونا که جامعه پرستاری را بسیار تحت‌فشار قرار داده است و کم‌توجهی که نسبت به آن‌ها شد؛ به‌طوری‌که عملاً دولت فقط شعار داد و هیچ اتفاقی هم نیفتد.

شریفی مقدم افزود: قطعاً با پیام رهبری روحیه پرستاران دوچندان می‌شود و جامعه 200 هزارنفری پرستاران از حسن توجه ایشان سپاسگزار هستند. موقعی که بالاترین مقام مملکت علیرغم ظاهر قضیه که وزارت بهداشت هم موافق نیست تا تعرفه گذاری برجسته شود، ایشان وارد مطالبات اصلی می‌شوند و این جای تقدیر دارد.

وی بیان کرد: جامعه پرستاری کشور در این خصوص از ایشان تشکر و قدردانی ویژه دارد و این حکم، حجت را بر مسئولان اجرایی تمام کرده و هیچ بهانه‌ای که در این 14 سال داشتند برای این قانون متصور نیست و منتظر اجرای هرچه سریع‌تر این قانون هستند. جامعه پرستاری و ما به‌طور کامل این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.

دبیر‌کل خانه پرستار افزود: خانه پرستار با تشکر از رهبر انقلاب که در این روز بزرگ این هدیه ویژه را که در تاریخ پرستاری بی‌سابقه بوده و فراموش ناشدنی است به پرستاران اهدا کردند تشکر می‌کند و جامعه پرستاری در عمل، به مردم جواب خواهند داد.

*محمد تاجیک

شناسه خبر 34080